"Sorun Yargıda değil siteminde"

"Sorun Yargıda değil siteminde"

Yargıda yaşanan ağırlığa ve hukuk sisteminin işlevsizleşmesin, değerlendiren Hür Der Genel Başkanı Şaban Dalgın, Türkiye'de yargıç yetiştirme sisteminin baştan başa değişmesi gerektiğini söyledi.

DİYARBAKIR  -  1990'lı yılların karanlık günlerinde işlenen katliamların, cinayetlerin bir bir üzerinin örtülmeye çalışmasına tepkiler dinmiyor. Son olarak Koşkonar ve Koçağılı köylerinin askerler tarafından bir katliamdan geçirilmesi olayının zaman aşımına uğrayarak dosyalarının rafa kaldırılmasına tepki gösteren hukukçular, yaşanan bu hukuk skandallarının bölge halkını rahatsız ettiğini ve verilen kararların çözüm sürecine hizmet etmediğini ifade etti.

 

Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına açıklamada bulunan Hür Der Genel Başkanı Av. Şaban Dalgın, Türkiye'de yaşanan hukuk skandallarının altında yatan temel nedenlerden birinin de yargıç yetiştirme sitemindeki yanlışlıklar olduğunu ve bu sistemin bir an evvel değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

"Şahısların tembelliği yanlarına kâr kalıyor"
Türkiye'de yargı sisteminin, yargıç yetiştirme sisteminin, yargıç derecelendirme ve yükselme sisteminin tamamen değiştirilmesinin vaktinin geldiğini belirten Dalgın, bu konuda atılması gereken adımlarda geç kalındığını söyledi.T

 

ürkiye'nin hem yargı usulü açısından hem de yargıçlardan ilerlemesi, yükselmesi yönünden sistemden kaynaklanan yanlışlıkların olduğunu dile getiren Dalgın, "Eğer bir yargıç belli bir süre içerisinde bir davayı sonuçlandır(a)mıyorsa veya bir savcı elindeki dosya ile ilgili iddianame hazırlamıyorsa, bunlara mutlaka bir cezayı müeyyide gelmesi lazım. Tabi bu gibi durumlarda böylesi müeyyideler uygulanmadığı zaman bu şahısların tembelliği yanlarına kâr kalıyor. Ya da dosyayı anlamaması, dosyayı yorumlayamaması yönündeki o şahsın kendi eksikliği onun yanında kâr kalıyor.  Devlet buna bir yaptırım uygulamıyorsa bu yargı böyle devam edecek, mağduriyetler, mazlumiyetler hep sürecektir." ifadelerini kullandı.

 

"Siyasi tarafgirlik üzerine davranan yargıçların elinde adalet zulme dönüşür"
Her zaman için yasanın mutlak doğru olacağı gibi bir yanılgıya girmemek gerektiğini belirten Dalgın, bazen yasa içeriğinin yanlış olsa bile, ya da yasaların kendisi zulme meyilli olsa bile yargıçların adil davranma isteği ile bir nebze o zulüm o mağduriyetin giderilebileceğini söyledi.

 

Dalgın son olarak, "İnsanlar kendilerine pek de uygun olmayan yasal düzenlemelerle idare edilmeye çalışılırsa, hele hele bu yasal düzenlemeler muhakeme açısından, yargılama açısından, tamamen siyasi tarafgirlik üzerine davranan yargıçların elinde ise bu tamamen adaletin zulme dönüşmesi anlamına gelir. Böyle bir düzenlemede insanlar yargıya yargıçlara savcılara güven duymayacaktır." ifadelerini kullandı. (Fikret Özkan - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.