STK’lardan Cafer Gizli’nin katledilmesine tepki

STK’lardan Cafer Gizli’nin katledilmesine tepki

Mersin’in Silifke ilçesinde kampta bulunan öğrenciler içerisindeki bir grup PKK’li tarafından 16 yaşındaki Cafer Gizli’nin katledilmesine tepki gösteren STK’lar, olayın siyasi bir cinayet olduğuna vurgu yaptılar.

Gençlik ve Spor Bakanlığının organizasyonuyla Mersin’in Silifke ilçesine götürülen öğrencilerden 16 yaşındaki Cafer Gizli’nin katledilmesine tepki gösteren STK’lar, olayın siyasi bir cinayet olduğunu vurguladılar.

Olayda kamp yetkililerinin ihmalinin olduğunu da ifade eden STK’lar, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerin kamuyu ile paylaşılması gerektiğini söylediler.

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş,  öğrencilerin seçiminde hassas davranılmadığını belirtti.

Güneş, “Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan bu etkinlikte maalesef görevlendirilecek personellerin seçiminde hassasiyetle davranılmadığı ortaya çıkmıştır. Kendi ideolojilerini yaşatma niyeti olan bazı kişilerin görev aldığı duyumları bize gelmektedir. Tabi bunun sonucu olarak Mersin Silifke’deki kampa gelen Hakkâri, Mardin ve Şırnak’tan gelen öğrencilerin hangi ideolojiye mensup olduklarını biz sosyal medyadan verdikleri pozlardan görmekteyiz. Öğrencilerin seçiminde seçkin davranılmamış, orada bile öğrencilerin ideolojik davrandıkları ve sataşmaların olduğunu biliyoruz. Bu sataşmalara görevlilerde dâhil olmuştur. Bir taraf söz konusudur.” dedi.

Bakanlık, il müdürleri ve bu işin içerisinde bulunan organizatörler soruşturmaya dâhil edilmeli

Güvenlik zafiyetine dikkat çeken Güneş, “Tabi orada büyük bir ihmal söz konusudur. Görevlilerin orada olmasına rağmen kardeşimizin hunharca katledilmesi büyük bir ihmalkârlıktır. Başta seçkin davranmayan bakanlık, il müdürleri ve bu işin içerisinde bulunan organizatörlerin muhakkak soruşturmaya dâhil edilmesini, sendika olarak talep etmekteyiz.  Orada görevli kişilerin incelenmesi ve soruşturmaya dâhil edilmesi gerekir. Aksi takdirde iyi niyetle yapılan etkinliklerin görevliler tarafından vazife üstlenmekte ve görev alınmakta idarecilerinde bu görevi verirken seçkin davranılması ve hassasiyetle davranmalarını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Velilerin öğrencileri kampa göndermelerinde bir güvenlik korkusu yaşadığını söyleyen Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ise kamp yetkilileri hakkında soruşturma açılaması gerektiğini ifade etti.

“Kamp yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını istiyoruz

Kampta öğrencilerin sık sık tartıştıklarını öğrendiklerini belirten Gökdemir, “Kampta farklı illerden gelen öğrenciler bir araya getirilmiş. Öğrencilerin bir hafta içerisinde sık sık tartışmalarını öğrendik. Hatta laf atışmalarından kavgaların meydana geldiğini bilmekteyiz. Bu anlamda kamp içerisindeki yetkililer yerinde ve zamanında gerekli müdahaleyi yapmamışlardır ve büyük bir hata yapmışlardır. Yetkililerin zamanında önlem almaması nedeniyle bir öğrencimiz PKK’li öğrenciler tarafından katledilmiştir. Kamp yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını istiyoruz. Aksi halde velilerimiz ve öğrencilerimiz bu programlara katılmayacaktır. Bu gibi programlardan uzak duracaklardır.” diye konuştu.

Soruşturmanın açık bir şekilde yürütülmesini talep eden Gökdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Katledilen öğrencimizin şehit statüsüne alınmasını istiyoruz. Bu bir adli vakadan ziyade terör odaklı bir olaydır. Soruşturmanın da açık bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Kamera görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Kampa gelen öğrencilerin konuşmaması yönünde zorlandığını duymaktayız. Yetkililerin kendi hatalarını ört pas etmek için öğrencilere baskı yapması kabul edilemez.”

Diyarbakır İnsani Erdem ve Ahlaki Değerleri İnşa Derneği (Erdemliler-Der) Başkan Yardımcısı Kasım Akgönül ise olayın bireysel olmadığını söyledi.

“İşin siyasi boyutunun araştırılması gerekir”

Akgönül, “Şu an bulunduğumuz süreç sıkıntılıdır. Bu olay ülkemizde farklı bir yerde cereyan etmiş olsa büyük bir facia olurdu. Bu çocuklar telafi eğitimi adı altında sorumsuz ve duyarsız kişilerin eline terk edilmişse bu facia niteliğindedir. Bu olay toplumsal olarak, siyası olarak nasıl bir şeyle karşı karşıya olduğumuzu gösterdi. Meydana gelen olay adli bir olaydan öte bir terör eylemidir. Örgüt adına yapılmıştır. İşin siyasi boyutunun araştırılması gerekir.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öğrenciler için düzenlediği ‘Kış Kampları Projesi’ kapsamında Diyarbakır ve farklı illerden Mersin’e götürülen öğrenciler içerisinde bir grup PKK’linin dindar öğrencilere barbarca saldırması sonrası Cafer (Hüseyin) Gizli isimli öğrenci katledilmişti. Olayın yaşandığı Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü bağlı 23 Nisan Kamp Eğitim Merkezi, geçici olarak kapatılmıştı. Olay hakkında ise bir kişi tutuklanmıştı. (Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel – İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler