STK'lardan faili meçhullere ortak tepki!

STK'lardan faili meçhullere ortak tepki!

Mazlumder, Özgür-Der, İHD ve KDP gibi 15 sivil toplum kuruluşu Kobani eylemleri sırasında ve sonrasında işlenen faili meçhul cinayetlere tepki göstererek, yeni provokasyonların denendiğini iddia ettiler

Kobani eylemlerinde çıkan olayların ardından, Mazlumder, Özgür-Der, İHD, KDP gibi 15 sivil toplum kuruluşu ile siyasî partilerin oluşturduğu heyet ortak bir açıklama yaptı.

STK'ların yaptığı açıklamada, PKK/HDP çetelerinin yaptığı katliamları direk kınamaması ve ölümlerin failinin PKK/HDP çeteleri olduğu bilinmesine rağmen, ve bu kesimin twiter hesaplarında katliamlar üstlenilmesine rağmen, yaşanan ölümleri "faili meçhul" diye nitelendirmleri hayretle karşılandı.

İşte STK'ların açıklaması

Heyet, ‘90’lı yılların acı tecrübelerini hatırlayıp aynı olayların tekrar yaşanmaması’ için, Diyarbakır’daki çatışmaların tarafı olan Hür Dava Partisi (Hüda Par) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile görüştüklerini duyurdu. İki tarafın da çözüme yönelik irade gösterdiği belirtilen açıklamada heyet, Bingöl Karlıova’daki gibi hedef gözetilerek yapılan saldırıları ‘provokasyon’ olarak niteledi, şiddetle kınadığını ifade etti.

Kobani eylemleri sonrasında başlayan faili meçhul cinayetlerle ilgili Mazlumder, Özgür-Der, İHD, KDP gibi 15 farklı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti ortak tepki bildirisi açıkladı. Diyarbakır'da çatışmaların tarafları olan Hür Dava Partisi (Hüda Par) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile görüşen heyet, iki tarafın da çözüme yönelik irade gösterdiğini duyurdu. Heyet, görüşmeler sonucu yaptıkları açıklamada, yaşanan olaylar sebebiyle  Türkiye'nin yeniden 90'lı yıllara geri dönebileceği ihtimaline dikkat çekerek vatandaşlara barış ve sükûnet tavsiyesinde bulundu.  Görüşmeler sırasında bile ülkenin farklı yerlerinde ve en son olarak Bingöl Karlıova'da hedef gözeterek gerçekleştirilen saldırılarda insanların hayatlarını kaybettikleri dile getirildi. Saldırıları kimden gelirse gelsin şiddetle kınadıklarını ve bu tarz saldırıları, gerçekleşen görüşmelere karşı bir provokasyon olarak nitelendiren heyet,  benzer olayların devamının da gelebileceğine dikkat çekti. “Bundan sonra da meydana gelebilecek saldırıları yine provokasyon olarak göreceğimizi ifade ediyor ve tüm bu saldırıların karşısında olacağımızı deklare ediyoruz.” açıklamasında bulunuldu.

FAİLİ MEÇHULLER GERİ DÖNDÜ

Türkiye'nin ‘karanlık dönemi' kabul edilen 90'lı yıllardaki faili meçhul kâbusu geri geldi. Önce Kobani eylemlerinde 46 kişi hayatını kaybetti, failleri bulunamadı. Bingöl'de emniyet müdürüne suikast girişiminde bulunuldu. Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile Komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu. Saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi, olaydan bir saat sonra ölü ele geçirildi. Ancak olayla ilgili sis perdesi aralanamadı. Özgür Gündem ve Azadîya Welat gazetelerini dağıtan Kadir Bağdu, Adana'da ensesine sıkılan kurşunla öldürüldü. Van'da Hüda Par'a yakın olduğu belirtilen Muhammed Latif Şener (66), faili meçhul bir şekilde katledildi. Suruç'ta ise aynı güzergâhta bir saat arayla iki olay yaşandı. Eski Belediye Başkanı Salih Tekinalp ve oğlu Sinan Tekinalp infaz edildi. MİT'in kendisini ajanlıkla suçladığını söyleyen Lübnanlı gazeteci Serana Shim trafik kazasında öldü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.