STK'lardan ortak çağrı: Nemrut Kalderası tehdit altında

STK'lardan ortak çağrı: Nemrut Kalderası tehdit altında

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, düzenledikleri basın açıklamasıyla dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük kraterinin yer aldığı Nemrut Kalderası'nın tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

"Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı" Projesi kapsamında Nemrut Krater Gölü kaldersında yapılan betonarmeye tepkiler gelmeye devam ediyor.

Nemrut Krater Gölü'nde yapılan betonarmeye tepki göstermek amacıyla Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir araya gelen Bitlis ve Van illerinden faaliyet gösteren 25 STK'nın temsilcileri başlatılan çalışmalar nedeniyle doğal koruma alanında bulunan dünya mirası Nemrut Kalderası'nın tehdit altında olduğuna vurgu yaptılar.

STK'lar adına basın açıklamasını okuyan Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Sekreteri Maşallah Özel, Nemrut Kalderası, Avrupa Seçkin Destinasyonları (EDEN) Projesi kapsamında, "Mükemmeliyet Ödülü" aldığını hatırlattı.

Özel "Bu statülerin, sözleşmelerin ve Milli Parklar Kanunun bu alanlarda korumayı sağlaması ve artan insan faaliyetlerinin ve iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkileri engellemesi için bu alanların Milli Parklar Genel Müdürlüğünce bir yönetim planı çerçevesinde ele alınması doğru bir yaklaşımdır. Ancak 2016 yılında hazırlanan Nemrut Kalderası Yönetim Planı, alanın koruma statülerine uygun olmayan öngörüleri içermekte ve alanın korunmasında önemli riskler oluşturmaktadır.  Yönetim Planı, Tabiat Anıtı ve Ramsar Alanı sınırları içinde, Mutlak Korunma ve Hassas Koruma alanları arasında piknik alanları, kır lokantası, otopark gibi işlevler ve kaldera'nın doğal peyzajı içinde kalan bir noktada kır lokantası öngörmektedir. Nitekim, bu plana dayandığını sandığımız müdahaleler geçtiğimiz aylarda başlamış ve kaldera içinde ağaç kesilerek, bitki örtüsü kaldırılarak, alana iş makinaları sokularak beton dökülmüş, tuvalet, seyir alanları adı altında yapılar inşa edilmiştir." dedi.

"Kaldera'nın bir mesire yeri olarak görülmesi yanlıştır"

Kalderayı bir mesire alanı olarak görmenin yanlış bir anlayış olduğunu dile getiren Özel, şunları söyledi:

Bu tür yapılaşmanın başlatılması Küresel Jeopark Ağı'na katılma sürecini olumsuz bir şekilde etkileyecek ve bölge turizmine önemli katkılar yapması beklenen jeopark statüsünü tamamen imkânsız hale getirecektir. Nemrut Kalderası, bir mesire yeri değildir, Tabiat Anıtı, Doğal Sit Alanı ve Ramsar Alanı statülerinde ve UNESCO dünya mirası kriterlerinde belirlendiği gibi doğallığına, bütünlüğüne ve orijinalliğine olumsuz etki edebilecek her türlü değişime, gelişime karşı korunması gereken bir doğal dünya mirasıdır. Planlama yapan kurumlarımızın aksine jeolojik bir miras olan Kaldera'nın önemi bütün dünyaca kabul edilmekte ve Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmalar ve yazılan makaleler, dünya çapında ilgi görüp, en saygın bilimsel dergilerde yayımlanmaktadır. Bu alanın, bölgenin gelişimine katkısı olacak şekilde tanıtımı için yapılması gerekenler, koruma statülerine uygun ilkelerle hazırlanacak bir plan dahilinde olmalıdır.

Kaldera'da yapılan betonarmeler kaldırılmalı

Kaldera içerisinde yapılaması gerekenlere de dikkat çekilen açıklamada "Kaldera sınırları içinde hiçbir şekilde kazı, dolgu gerektirecek müdahale yapılmaması. Kaldera sınırları içerisinde hiçbir şekilde doğal malzemeden yapılmamış beton, demir ve benzeri yapısal unsur önerilememesi. Ziyaretçilerin, Kula Jeoparkı'nda olduğu gibi Kaldera sınırları dışında mesafeli bir noktaya konulmuş bir ziyaretçi merkezinde karşılanması, bilgilendirilmesi, araç park yeri, lokanta, sergi salonu gibi işlevlerin burada yer alması ve Kaldera içine erişimlerinin denetimli bir şekilde ve toplu bir araçla bu noktadan başlaması. Kaldera içerisinde yürüyüş güzergahları, bilgilendirme elemanları yerleştirilerek alan hakkında bilgilenme ve etkin ziyaretçi deneyiminin artırılması. Seyir noktaları, kalderanın içi ve Van Gölü manzarasının en etkileyici olduğu noktalarda silueti ve doğal çevreyi en asgari biçimde etkileyecek şekilde tasarlanması. Bu ilkelerle geliştirilmesi halinde Nemrut Kalderası özellikle dağ ve doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, botanik inceleme, jeolojik gözlem, kuş gözlemciliği için dünyaca tercih edilen nitelikli bir ekoturizm destinasyonu olabilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Son olarak Özel "Bölgemizin nitelikli bir şekilde gelişmesinin, doğal ve kültürel mirasımızın korunmasına dayalı olduğuna inanan sivil toplum örgütleri ve kişiler olarak, bir dünya mirası olan Nemrut Kalderası'nda, öncelikle ve acilen yapılan yapıların kaldırılması ve mevcut yönetim planının, bilimsel çalışmalara dayalı, koruma statülerine, sözleşmelere uygun ve katılımcı süreçlerle yeniden yapılmasını talep ediyoruz." diye konuştu. 


STK'lardan ortak çağrı: Nemrut Kalderası tehdit altında

STK'lardan ortak çağrı: Nemrut Kalderası tehdit altında

STK'lardan ortak çağrı: Nemrut Kalderası tehdit altında

STK'lardan ortak çağrı: Nemrut Kalderası tehdit altında

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.