STV, Zaman ve Bugün'e suç duyurusu

STV, Zaman ve Bugün'e suç duyurusu

İnsan Hakları Savunucuları Derneği tarafından Samanyolu TV, Bugün TV, Zaman Gazetesi ve Bugün Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

KOCAELİ - Emniyet içindeki paralel yapılanma ile ilgili başlatılan operasyonlarda yaptığı yayınlarla yargıyı etkileme iddiasıyla İnsan Hakları Savunucuları Derneği tarafından Samanyolu TV, Bugün TV, Zaman Gazetesi ve Bugün Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

 

Kocaeli Adliyesi önünde basın açıklaması yapan İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkanı Ali Akbaş, “Samanyolu TV, Bugün TV, Zaman Gazetesi ve Bugün gazetesi hakkında TCK’nın 288’de tanımlanan, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. 22 Temmuz’da, içlerinde Hakan Fidan’ın tutuklanmasından, 17 ve 25 Aralık darbelerini yapmaya, kanunsuz dinlemelere kadar birçok suça karıştığı iddia edilen 115 kişinin gözaltına alınmasından sonra yaşanan adli süreçte, Çağlayan Adliyesi önüne adeta karargâh kurup 24 saat naklen yayın yapan medya kuruluşlarının suç işlediği kanaatindeyiz. Halkın özgür iradesi ile seçtiği insanları askeri veya yargı darbeleri ile devirmeye kalmak bir insan hakları suçudur.” dedi.

 

“Yargıyı psikolojik baskı altında tutmaya çalışıyorlar”

Söz konusu medya grubunun yaptığı yayınlarla yargıyı psikolojik baskı altında tutmaya çalıştıklarını söyleyen Akbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Bu süreçte 76 milyon olarak, Pensilvanya ile bağlantı içinde olan bir takım medya kuruluşlarının Çağlayan Adliyesinde yürütülen gözaltı ve sorgu işlemleri sırasında, güvenlik kuvvetleri ve yargı mensupları üstünde nasıl psikolojik baskı ortamı kurmaya çalıştığını hep beraber gördük. Ortada kanunsuz dinlemeden, İHH tır’larına İsrail'in emri ile operasyon yapmaya, evrakta sahteciliğe, darbeciliğe kadar çeşitli iddialar varsa, elbette ki yargı iddiaları değerlendirecek ve TCK’daki karşılığı neyse gereğini yapacak. Yargı süreci sonunda iddiaların delillerin ışığında doğru olup olmadığı ortaya çıkacak.

 

Fakat bu zaman zarfında, Samanyolu TV’den, Bugün TV’ye, Zaman gazetesinden, Bugün gazetesine ve internet sitelerine uzanan bir medya grubunun sürekli olarak delillerin yetersizlik iddiasından, hâkimlerin hukuksuzluk yaptığı iddialarına kadar çeşitli yayınlarla görülmekte olan bir davada yargıyı, görevlileri psikolojik baskı altında bırakmaya çalışarak bu suçu işlediklerini gördük. Sürekli yayınlarında, gözaltına alınmaların kanunsuz olduğu vurgulandı, davayı yürüten hâkimler, görevli polisler hakkında aşağılayıcı ifadeler kullanıldı. Bu kanunen suçtur, bununla ilgili olarak Kocaeli Cumhuriyet savcılığına suç duyurularımızı vereceğiz.”

 

“Dış mihraklarla bağlantılarının ortaya çıkmasından mı korkuyorsunuz?”

Açıklamasının devamında Akbaş, “Bu medya grubu değil miydi ki 17 ve 25 Aralık operasyonlarından sonra gözaltına alınanlar için, ‘yargılansınlar, madem masumsalar yargı önünde aklansınlar, neden tepki veriyorsunuz?’ diyen. Şimdide biz bunun aynısını kendilerine söylüyoruz, suçlamaların olduğu emniyet görevlilerini daha yargı aşaması başlamadan, suç teşkil edecek şekilde yayınlarla neden aklamaya çalışıyorsunuz? Siz yargı değilsiniz, sizin göreviniz habercilik yapmak. Görünen o ki fahri olarak yargıçlığa da soyunmuşsunuz. Suç işlediği iddia edilen görevlileri aklamış ve bunları gözaltına alan, cezaevine yollayan görevliler hakkında suç teşkil edecek şekilde yayınlar yapıyorsunuz. Bunu yapmaya hakkınız yok. Yargı deliller ışığında kararını verecek ve bu kişiler masumsa beraat edeceklerdir. Bu paniğiniz neden kaynaklanıyor? Yoksa sorguya çekilenlerin verdiği bilgiler ışığında paralel yapının deşifre olmasından ve dış mihraklarla bağlantılarının ortaya çıkmasından mı korkuyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

 

“Duygu sömürüsü yaparak halkı haksız şekilde etkilediniz”

Görülmekte olan davayı saptırmaya yönelik girişimlerin takipçisi olacaklarını belirten Akbaş, “8 Günlük süre içinde sürekli namaz, oruç, kuran hatmi şovlarla duygu sömürüsü yapıp ve halkı haksız bir şekilde etkilediniz. Eğer ortada bir suç varsa bunun görüleceği yer bu ülkenin mahkemeleridir, sizin yayın organlarınızın stüdyoları veya haber merkezleri değil. Halkı etkileyerek, yargı üzerinde psikolojik baskı kurarak görülmekte olan davayı saptırtmaya çalışan kişi ve kuruluşlar hakkında İnsan Hakları Derneği olarak takipçi olacağız.” dedi.

 

“Yargı, medya ve sivil ayakları da araştırılsın”

Yapılan operasyonların farklı mecralarda da devam etmesini isteyen Akbaş, “Bu operasyonlar burada kalmamalı ve yargı ayağı, medya ayağı ve sivil ayakları da araştırılmalıdır. Bunlarla ilgili operasyonlar bir an evvel başlatılmalı, emniyet ve yargı içine sızmış uzantıları en kısa zamanda temizlenmelidir. Yetkililer korkmasın, birkaç medya organın, gazetenin 24 saat kesintisiz yayın yapmasına bakmasın, bunların hiçbir halkın umurunda değil.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.