Su kaynaklarının içinde su sıkıntısı çekiyorlar

Su kaynaklarının içinde su sıkıntısı çekiyorlar

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Kuyular belde sakinleri, Dicle Nehri ile barajın beldeden geçmesine rağmen su sıkıntısı çektiklerini ifade ettiler.

DİYARBAKIR - Diyarbakır merkeze 70, Hani ilçesine ise 12 kilometre uzaklıkta bulunan yaklaşık 5 bin nüfuslu Kuyular beldesi (Nérébé Ağa) sakinleri, Dicle nehrinin ve barajın beldelerinden geçtiğini ama susuzluk çektiklerini söyleyerek yetkililerden yardım istediler.


Beldelerinin su kaynakları bakımından zengin olduğunu, yetkililerin kendileriyle ilgilenmediği için yıllarca susuz bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye mecbur bırakıldıklarını ifade eden belde halkı, artık kendileriyle ilgilenilmesini istedi.


Yıllarca su sıkıntısı çektiklerini ifade eden Kuyular belde Muhtarı Alettin Zilan, "Yetkililer su sorunumuzu bir türlü çözemiyorlar. Bayağı sondaj kuyusu açıldı ama bunlardan biri hariç diğerleri kurudu. Aktif çalışan sondajda 20 dakika sonra suyu kesiyor. Yani 5 bin kişiye günde 20 dakikalık su alma hakkı tanınıyor bu durum böyle olunca beldenin yarısı susuz kalıyor." şeklinde konuştu.


Beldelerinin hayvancılıkla geçindiğini susuzluğun hayvanları da etkilediğini söyleyen Zilan, "Su sıkıntılarımızı valiliğe bildirdik onlarda DİSKİ'ye gitmemizi söylediler. Oraya da başvuruda bulunacağız inşallah bu sefer sıkıntımızı giderirler." ifadelerini kullandı.

Kuyular beldesi eski Muhtarı Alaattin Yaşbey ise, beldelerinin bir ucunda nehir öbür ucunda ise barajın geçtiğini, su kaynakları bakımından zengin olduklarını, buna rağmen susuzluk çektiklerini söyleyerek, yetkililerin seslerine kulak vermesinin zamanının geldiğini belirtti.


Beldelerinde yaşadıkları su sıkıntılarını milletvekillerine dahi söylediklerini ifade eden Mehmet Akman adlı belde sakini, "Biz su sıkıntısı çok çekiyoruz. İstiyoruz ki devlet gelsin beldenin etrafındaki suyu bize getirsin de bizde artık su sıkıntısı çekmeyelim. Eğer yetkililer sesimizi duymazsa araçlarla başbakanın evinin önüne gidip eylem yapacağız. Artık bize baksınlar, suyumuzu getirsinler." dedi.


Su eksikliğinden ötürü çok mağdur edildiklerini söyleyen Zülküf Karaboğa, "Başbakan duymasa da milletvekillerine, valiye, kaymakamlara dilekçelerle ulaşmışız ama daha da su sıkıntımız giderilemedi." ifadesini kullandı.


Artık sorunlarının çözmesini istediklerini söyleyen Hüseyin Akman, "Su sorununu için defalarca belediye başkanına müracaat ettik. Buraya gelen milletvekillerine izah ettik, umudumuz kesilmiş durumda. Başbakan hiçbir belde hiçbir köy susuz kalmayacak diyor, bizimde sesimizi duysun. Çoluk çocuk, kadın demeden su kuyruğuna giriyoruz." dedi.


5 binden fazla nüfuslarının olduğunu ve 20 yıldır belde olduklarını dile getiren Bahri Zelal, "Beldemizde tek bir sondaj çalışmakta, onunda suyu kurumak üzere. Buradaki kuyularda sular tükenmiş durumda, hâlbuki yaklaşık 800 metrelik bir boru düzenlenip hat çekilirse beldede su sıkıntısı kalmaz. Çünkü hem Dicle Nehri hem de baraj yanı başımızdadır. Yetkililer isterlerse oradan çekecekleri boru hatlarıyla beldenin su sıkıntısını hemen giderirler." şeklinde konuştu.


Devlete vergi verdiklerini ifade eden Şahin Demirbaş, devletinde kendilerine bakması gerektiğini söyleyerek, yetkililerden yardım istedi.


Yetkilerden su istediklerini söyleyen Arif Eğin, "Başbakan belediye başkanlığı döneminde dağları delerek su getirdiğini söylüyor, o zaman burada da yaklaşık bir kilometrelik boru hattı döşerlerse bizimde su sorunumuz biter neden yapmıyorlar? Dicle Nehri hemen dibimizde geçiyor ama bize su getirmiyorlar yetkililer istese bu sorunu hemen bitirir." ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler