Şubat ayının zam şampiyonu mandalina oldu

Şubat ayının zam şampiyonu mandalina oldu

TÜİK bu yılın şubat ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi rakamlarını açıkladı. Verilere göre, Van’da şubat ayının zam şampiyonu mandalina oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Şubat ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, Van’da şubat ayının zam şampiyonu mandalina oldu.

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 10,13 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,89'luk bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 10,08 oranında artış meydana geldi.

Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 10,33 C grubunda ise yıllık değişim yüzde 8,56 oldu.

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 2,82'lik oran ile ulaştırma grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 3,35 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,10’luk oranla ulaştırma grubunda, en çok düşüş ise yüzde 1,45'lik oranla mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda oldu.

Van’da şubat ayının zam şampiyonunun mandalina olduğunu ifade eden Coşğun, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde mandalina yüzde 27,52 ve nar yüzde 23,29'luk oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van İlinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise mandalina 33,87 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 29,31 oranındaki artışla nar takip etti. Karnabahar ise yüzde 23,64'lük oranda değer kaybederek Şubat ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 22,30 oranında değer kaybeden domates en fazla ucuzlayan ürün oldu.” dedi. (İLKHA) 




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.