Sudan'da asker ve polis arasında çatışma

Sudan'da asker ve polis arasında çatışma

​Sudan askerlerinin Hartum'da ordu merkezi önünde eylem yapangöstericileri dağıtmaya çalışan polislerle çatıştığı belirtildi.

Sudan'da göstericiler ve görgü tanıklarının ifadelerine göre; Sudan askerleri Hartum'da ordu merkezi önünde eylem yapan  göstericileri dağıtmaya çalışan polislere saldırdı.

Reuters'ın görgü tanıklarından aktardığı bilgilere göre; sabah saatlerinde binlerce göstericinin Savunma Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı ve güvenlik güçleri göstericileri dağıtmaya çalıştı.

Güvenlik güçlerinin Savunma Bakanlığının önünde oturma eylemi yapan göstericilere göz yaşartıcı bombalarla müdahele ettiği ifade edildi.

Hükümetin, göstericilerin bir daha Savunma Bakanlığı önünde eylem yapmaları halinde göstericilere karşılık verileceği haberinin yayılmasının ardından, göstericilerin, sabahın erken saatlerinde ordu merkezine yürümeye başladığı aktarıldı. 

Ordu merkezine giden yolları ve köprüleri kapatan göstericiler, attıkları sloganlarla hükümeti istifa etmeye çağırdı.

Göstericiler, hükümet istifa edene kadar eylemlerinin barşçıl bir şekilde süreceğini vurgulayarak Sudan ordusunun kendilerini desteklemesini istedi

Görgü tanıklarının ifadesine göre asker, Savunma Bakanlığı önündeki göstericileri ayırmaya gelen polislere ateş açtı. Askerin ateş açması sonucu asker ve polis arasında şiddetli çatışmalar başladı.

Çıkan çatışma sonucunda göstericilerin çatışmanın ortasında kalması sonucu çok sayıda yaralılar olduğu belirtildi.

Polisin askerlere karşılık vermesi ile polisin göstericilere doğru gerçek mermi ses ve göz yaşartıcı bombalarla saldırdığı ifade edildi.

Pazar günü Ömer El Beşir'in başkanlığında toplanan Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada protestocuların toplumun bir kesimini temsil ettiğini ve onların isteklerinin dinlenilmesi gerektiği açıklanmıştı.

Öte yandan Avrupa Birliği, Sudan'daki gösterilerle ilgili yaptığı açıklamada hükümetin siyasi mahkumları çıkarması, barışçıl gösterilere izin vermesi, gerçek mermi ve göz yaşartıcı bomba kullanılmaması ve göstericilerin isteklerine kulak vermesini istedi. AB, ayrıca Sudan hükümetinin göstericilerin isteklerini karşılayacak güvenilir bir siyasi değişim gerçekleştirmesini istedi. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.