Sudan'da dönüşümlü iktidar formülü

Sudan'da dönüşümlü iktidar formülü

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalefet, yönetimin dönüşümlü olarak paylaşılması konusunda uzlaştı.

Sudan'da, Afrika Birliğinin arabuluculuğuyla Askeri Geçiş Konseyi ve sivil muhalefet arasındaki görüşmelerde uzlaşı sağlandı.

Afrika Birliğinin arabulucusu Mohamed El Hassan Labbat, bugün Sudan'ın iktidardaki geçici askeri cunta ile ana muhalefet ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Labbat, "Askeri Geçiş Konseyi ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, geçiş döneminde teknokrat hükümeti ve süresi en az 3 yıl olacak şekilde tarafların, iktidarı dönüşümlü paylaştığı devlet başkanlığı konseyi konusunda fikir birliğine vardı." dedi.

Labbat, ayrıca tarafların, Sudan'da son haftalarda yaşanılan "talihsiz ve şiddet içeren olayların" şeffaf ve bağımsız bir ulusal soruşturmaya tabi tutulmasını kabul ettiğini aktardı.

Sudan Askeri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mohammad Hamdan Dakalu da anlaşmanın kapsamlı olduğunu ve kimseyi dışlamayacağını belirtti.

Muhalefetteki Özgürlük ve Değişim Kuvvetlerinin (FFC) lideri Omar el-Degair, "Bunun yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umuyoruz." dedi.

Uzlaşma, Sudanlılar tarafından büyük bir sevinçle karşılanırken halk sokaklarda kutlama gösterileri düzenledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.