Suları kesilen köylüler mağduriyetlerine çözüm istiyor

Suları kesilen köylüler mağduriyetlerine çözüm istiyor

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Çardaklı köyünde su kuyularının bir milyon lirayı aşan borçlarından dolayı Dicle EDAŞ, köyün elektriğini kesti. Günlerdir su ihtiyaçlarını gidermekte zorlanan köylüler mağduriyetlerine çözüm bekliyor.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Çardaklı köyü (Kolya ) ve bu köye bağlı Yamaç (Xirbok), Sisli ve Çiçekli mezralarında bulunan su kuyularının elektriği Dicle EDAŞ tarafından biriken borçlar nedeniyle kesildi.

Yaklaşık 250 hane ve 2 bini aşkın kişinin ikamet ettiği köy ve mezralarda, vatandaşlar günlerdir su ihtiyaçlarını gidermekte zorlanıyor. Bir kilometre uzaklıktaki eskiden kalma çeşmeden bidonlar ile su ihtiyacını gideren köylüler, mağdur olduklarını belirterek yetkililerden çözüm bekliyorlar.

Hiç kimsenin köye gelen içme suyunu kesmeye hakkının olmadığını söyleyen Selim Öngün, merkeplerle su çekmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Köy muhtarının ilgile yerlere başvurduğunu ancak herhangi bir netice alınmadığını belirten Öngün, "TEDAŞ, borcunuz var diye gece yarısı hiç kimseye haber vermeden gelip köyün su pompasının elektriğini kesmiş. Milet bu çileyi çekiyor. Bayanlar, bidonlarla eskiden kalma çeşmeden su çekiyor. Herkes sadece bu suyu kullanabiliyor." dedi.

Yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini ileri süren Öngün, “Seçim gelinceye kadar bakıyorsunuz, herkes geliyor herkesin elinde bir defter ve notlar tutuluyor ama hepsi yalan. 5 gündür suyumuz yok. Bu köy 110 haneli ve 2 bin nüfusu var. Ama hiçbir yetkili ilgilenmiyor. TEDAŞ’a soruyorsunuz, bizlik bir şey yok, diyorlar. Diyarbakır’dan gelip elektriği kesmişler. 300-400 bin TL fatura kesip bunu ödeyin diyorlar. Hiç kimsenin 300-400 bin TL’yi ödeyecek durumu yok. Fatura mı çıkaracaksınız? Koyun her evin önüne su saati; ayda gelen 60-70 TL’yi herkes parasını öder." ifadelerini kullandı.

Cemil Özden ise Şırnak milletvekillerine sorunlarını iletmeleri halde ilgilenmediklerini, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

85 yaşındaki yatalak hasta İsa Öngün de yetkililerden çözüm istediklerini söyledi.

Eskiden kalma çeşmeden bidonları omuzlayarak su taşıdıklarını belirten Makbule Yasugey ile Meryem Demir de çok zorluk yaşadıklarını anlattı.

Dicle EDAŞ yetkilileri: 6 yıldır ödenmeyen elektrik borcu var

Köy sakinlerinin açıklamalarına cevap veren Dicle EDAŞ yetkilileri ise İLKHA'ya verdikleri demeçte, Çardaklı köyü ve bu köye bağlı Yamaç, Sisli ve Çiçekli mezralarında 2012’den bu yana ödenmemiş bir milyon lirayı aşan elektrik borcunun olduğunu belirttiler.

İçme suyunun temel ihtiyaçlardan olması nedeniyle 6 yıldır su kuyularının elektriğini kesmediklerini belirten yetkililer, bu süre zarfından borçların ödenmemesi nedeniyle geçtiğimiz günlerde elektriği kesmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.