Sur esnafı faizsiz kredilerle desteklenmelidir

Sur esnafı faizsiz kredilerle desteklenmelidir

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle esnafın büyük mağduriyetler yaşadığını belirten ekonomi çevreleri, esnafın yüzde 90’ın iflas ettiğini ya da iflasın eşiğine geldiğini söylediler.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde iki ayı aşkın süredir devam eden sokağa çıkma yasağı ve yaşanan çatışmalar nedeniyle işyerlerini açamayan ilçe esnafı, zor günlerden geçiyor. Sur’da esnafın büyük mağduriyetler yaşadığını belirten ekonomi çevreleri, ilçe esnafının yüzde 90’ının ya iflas ettiğine ya da iflasın eşiğine geldiğine dikkat çektiler.

Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, Sur’da yasağın başlamasından sonra imkânı olan bazı esnafın işyerini başka yerlere taşıyarak az da olsa zararı göğüslemeye çalıştıklarını söyledi.

“Faizsiz kredilerle esnafımız desteklenmelidir”

İmkânı olmayan orta ve küçük ölçekli esnafın çoğunluğunun iflas ettiğini belirten Azboy, “Öncelikle Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerekiyor. Hükümetten ilk talebimiz, esnafı ayakta tutacak şekilde en az 30 bin TL civarında karşılıksız hibe desteği verilmesi, mevcut çalışanların maaş ödemelerini devletin üstlenmesi, evlerini terk eden vatandaşlara verdiği gibi kira desteklerinin yapılmasıdır. Faizsiz kredilerle esnafımız desteklenmelidir. Sur’da öz kaynakları olmayan esnafımızın yüzde 90’ı ya iflas etmiştir ya da iflasını ilan etmek üzeredir.” dedi.

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal ise Sur’daki olaylardan birinci derecede etkilenen kesimin esnaf olduğunu vurguladı.

“Bu olaylar bizi onlarca yıl geriye itti, yoksullaştık”

İlçede ortaya çıkan sorunların sadece esnafı değil, Diyarbakır halkının tümünü zorda bıraktığını aktaran Akbal, şunları ifade etti: “Mesela Diyarbakır'da inşaatlarda veya diğer taahhüt işlerinde çalışan işçilerin çok büyük kısmı Sur'da ikamet ediyor. Bu yüzden özellikle altyapı, bina ve inşaat işlerinde ciddi aksamalar var. Bundan sonra yapılması gereken şey, oluşan çatlakların kırılma ve dağılmaya dönüşmemesidir. Bu olaylar bizi onlarca yıl geriye itti. Yoksullaştık, psikolojik bir ayrışma yaşadık. Bu konuda yetkililerden bekleyecek bir şey kalmadı. Bizim isteyeceğimiz tek şey, yetkililerin vicdanlarına kulak vermeleridir. Yetkililer, bugün kabaran öfkeleriyle gözden kaçırdıkları şeyler için yarın utanç duyacaklarını unutmasınlar.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.