Sur'a hüzünlü bakışlar

Sur'a hüzünlü bakışlar

Sur’da doğup büyüdükleri sokaklara, yüksek binalara çıkarak bakan halk, gördükleri manzara karşısında evleriyle beraber hayallerinin de yıkıldığını söylediler.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde doğup büyüdükleri mahallelere ve yıkılan evlerine yüksek binalara çıkarak hüzünlü gözlerle bakan halk, evleriyle beraber hayallerinin de yıkıldığını söyledi.

Sur ilçesinde 14 sokaktaki yasak kalkınca Sur’daki tahribat bir kez daha gün yüzüne çıktı. Çocukluklarını ve hatıralarını yasağın devam ettiği yerde bırakan Sur sakinleri, yasağın yeni kaldırıldığı sokaklarda yüksek binalara çıkarak, hüzünlü bakışlarla evlerini ve doğup büyüdükleri yere bakıyor.

Yaklaşık 6 aydan bu yana evlerini ilk kez görecek olmanın heyecanıyla yüksek binalara çıkan vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında adeta şok yaşıyor. Kimileri elini alnına koyarak gözleri kısık bir şekilde evlerini arıyor.

Çatışmaların yoğun yaşandığı Fatihpaşa ve Hasırlı mahallelerinde çok sayıda evin yıkıldığı görülürken, bazı Camilerin de tahrip olduğu gözlendi.

Çatışmalar esnasında Hasırlı Mahallesi'nde bulunan Hacı Hamit Camii minaresinin tamamı yıkılırken, kubbesi de ağır silahlarla büyük tahribat görmüş.

Diyarbakır'ın en eski okulları arasında bulunan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Süleyman Nafiz İlkokulu'nun bir yerleşkesi tamamıyla yıkılırken, okulun bulunduğu alanın ise beton bloklarla örülmüş durumda. Cami ve okulların yanı sıra bazı kiliseler de çatışmalarda zarar görmüş.

“Çocukluğumun geçtiği mahalle bile yok”

Evinin 4 daire üzeri olduğunu belirten Sur sakini, evinden geriye sadece bir dairenin kaldığını, onun da kullanılmaz halde olduğunu söyledi.

Evlerini aradıklarını ancak boş ve geniş bir araziden başka bir şey göremediklerini dile getiren başka bir Sur sakini de “Olacak iş midir? Evimi arıyorum ancak bulamıyorum. Dümdüz etmişler, geriye hiçbir eşya kalmamış. Çocukluğumun geçtiği mahalle bile yok.” dedi.

“Yıkımlarla beraber hatıralar da yok oldu”

Yıkımın durdurulduğunu belirten başka bir Sur sakini ise “Yıkım çalışmaları durdu denilecek kadar yavaş işliyor. Bizim mağduriyetimiz de her geçen gün katlanıyor. İlçenin bir manzarası vardı, artık yok. Bir tarihi vardı, artık yok. Bir havası vardı, artık yok. Yıkımlarla beraber hatıralar da yok oldu, tarih de yok oldu.” diye konuştu. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat– İLKHA)








































 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.