Suriye halkı için Kuveyt'te 1,5 milyar dolar toplandı

Suriye halkı için Kuveyt'te 1,5 milyar dolar toplandı

Kuveyt'te yapılan donörler toplantısında, 1,5 milyar dolar yardım toplandı.

Uluslararası toplum, iki yıldır büyük acılar çeken Suriyeli sığınmacılar için sonunda harekete geçti. Kuveyt'te yapılan donörler toplantısında, 1,5 milyar dolar yardım toplandı.

Suriye'deki katliamlardan kaçan insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası toplum kolları sıvadı.

"Durum dehşet verici"

Kuveyt'in ev sahipliğindeki toplantının açılış konuşmasını yapan Kuveyt Emiri Seyh Sabah El Ahmet El Sabah, Suriye'de yaşanan şiddet olaylarının dehşet verici bir noktaya ulaştığını belirterek Suriye halkının acılarını dindirmek için herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

"Korkunç bir şiddet döngüsü yaşanıyor"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da Suriye'de her türlü işkence, katliam ve cinsel saldırıları içeren konkunç bir şiddet döngüsünün yaşandığını vurgulayarak, Esed rejiminden artık saldırılarına son vermesini istedi.

Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan, 300'er milyon dolarlık yardım yapmayı taahhüt etti.

Amerika Birleşik Devletleri de Suriyeli sığınmacılar için 155 milyon dolar daha yapacağını açıkladı. Böylece Washington'un yardımlarının toplamı 365 milyon dolara ulaştı.

Toplantıda Suriye halkına insani yardım kapsamında toplam bir buçuk milyar dolarlık yardım sağlanması hedefleniyordu ve bu hedefe de ulaşıldı.

Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkelere verilecek

Toplanan yardımın bir milyar doları, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 700 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkelere verilecek.

500 milyon doları ise Suriye'de çatışmaların ortasında kalan, su, gıda ve ilaç bulmakta zorluk çeken yaklaşık 4 milyon insanın ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak.

Resmi rakamlara göre Türkiye, Suriye'de yaşanan katliamlardan kaçan 165 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

Bu arada, Suriyeli muhalifler, Esed rejimi ile müzakerelere hazır olduklarını açıkladı.

Muhalefetten Esed'le şartılı görüşme açıklaması

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Ulusal Konseyi'nin Başkanı Muaz El Hatip, Şam yönetiminin Suriye cezaevlerinde yatan on binlerce muhalifi serbest bırakması durumunda Esed'in atayacağı temsilcilerle görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.