Suriye istihbaratının IŞİD'e sızdığı iddiası

Suriye istihbaratının IŞİD'e sızdığı iddiası

İmgiliz Times gazetesine göre Suriye rejiminin IŞİD'e sızarak yönlendirdiğini öne sürdü.

Suriye rejiminini muhaliflerin içine sızmak için IŞİD mensuplarına sahte kimlik vererek Suriye'ye girmelerini sağladığı iddia ediliyor.

Times gazetesinde Deborah Haynes ve Laura Pitel imzalı özel bir haberde Suriye istihbaratının Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'muhalifleri böl ve yönet' stretijisi kapsamında IŞİD ve El Kaide'ye sızdıkları belirtiliyor.

Gazete, Şam rejiminin Irak ve Şam İslam Devleti (IŞID) mensuplarına sahte kimlik verdiği ve onların gizlice Suriye'ye girebilmelerini sağladığı iddia ediliyor. Haberde ayrıca rejimin, IŞİD'in savaştığı yerleri hedef almadığı vurgulanıyor.

Haberde, Esad'ın 'radikal İslamcılarla savaştığı' izlenimi oluşturabileceği belirtiliyor ve bunun İngiltere ve müttefiklerine sorun oluşturabileceğinin altı çiziliyor.

Muhaliflera ait bir internet sitesinde yayımlanan Suriye Hükümeti'ne ait resmi bir belgeden bahsediliyor. Belgede rejimin Iraklı Şiilere sahte kimlik verdiği ve bunların da Suriye'ye girerek Irak ve Şam İslam Devleti'ne katıldığı kaydediliyor.

Haberde şu anda Türkiye'de bulunan, Özgür Suriye Ordusu'nun üst düzey üyelerinden Samir Muhammed'in konuyla ilgili görüşlerine de yer verilmiş. Muhammed, "Bence rejim IŞID'i kontrol ediyor. Esad Batı'ya 'Suriye'de teröristlerle savaşıyorum' mesajını vermek istiyor" demiş.

Gazeteye konuşan Oklahoma Üniversitesi'nden Joshua Landis ise Esad'ın IŞID'ı yönettiğine inanmadığını söylüyor. Landis, muhalif gruplar arasındaki çatışmanın, son birkaç ay içinde Esad'ın başına gelen en güzel şey olduğunu belirtiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.