Suriye’de PKK/PYD Kürtler üzerindeki baskısını artırdı

Suriye’de PKK/PYD Kürtler üzerindeki baskısını artırdı

Suriye'de ABD'nin kara gücü olarak hareket eden PYD, Batı’nın eliyle meşruiyetini arttırdıkça muhalif Kürtlere karşı baskısını da şiddetlendiriyor.

IŞİD'e karşı mücadele adı altında başta ABD olmak üzere batılı güçlerin kara gücü olarak sahada savaşan PYD, Suriye Kürdistanı'nda muhalif olarak gördüğü Kürtleri sindirmek için her yola başvuruyor.

Emperyalistler eliyle meşruiyetini arttırdıkça Suriye Kürdistanı'nda muhalif olarak gördüğü Kürtlere karşı baskısını da arttıran PYD, adam kaçırma, işkence, alıkoyma, tehdit gibi her yolu kullanarak muhalif Kürt siyasetçileri sınır dışı etmeye çalışıyor.

Muhalif Kürt politikacılarının yanı sıra bölgede yapılan insanlık dışı uygulamaları yazan gazetecilere de baskı uygulayan PYD, Kürt halkının tepkisini çekiyor. Önceki günlerde Kamışlo ve Haseki'de sokağa çıkan halk, PYD'yi protesto etti.

Birçok kentte Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve PYKS (Yekîtî) bürolarına saldırı düzenleyen PYD, kimi muhaliflerini de IŞİD suçlamasıyla sindirme yoluna gidiyor.

ENKS’ye bağlı partilerin bürolarına düzenlenen saldırıların arkasında PYD'nin olduğunun ortaya çıkmasının ardından baskısını arttıran PYD, 13 Temmuz'da Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro, ENKS’nin Dış ilişkiler Sorumlusu Dılşad Gemo ile parti üyelerinden Süleyman Avso'nun aralarında bulunduğu bazı Kürt siyasetçileri de kaçırdı. Kamışlo kentinde kaçırılan Bıro, ölümle tehdit edildikten sonra Suriye Kürdistan’ından sınır dışı edilmişti.

“PYD’nin uygulamaları rejiminkinden farksız”

PYD'nin elinden kurtulduktan basına açıklamalarda bulunan İbrahim Bıro, PYD'nin uygulamalarına tepki göstererek, 50 yıl boyunca Suriye rejimiyle mücadele ettiklerini, işkence gördüklerini, hapis yattıklarını ancak hiçbir şekilde siyasi mücadeleleri yüzünden sınır dışı edilmediklerini vurguladı. Biro, "Bugün rejimin uygulamaları ne kadar kötüyse PYD’nin uygulamaları da o kadar kötüdür. PYD’nin uygulamaları rejiminkileri aratmıyor.” diyerek PYD zulmünün boyutunu dile getirdi.

PYD Kürtler arasında savaş çıkarmak istiyor

Daha sonra Erbil'e giden ve burada Mesut Barzani ile görüşen Bıro, PYD'nin fitne peşinde olduğunu ve Kürtler arasından savaş çıkarmak istediğine dikkat çekti.

Bıro'nun kaçırılmasına tepki gösteren Barzani de PYD’nin bu tür uygulamalarının anti demokratik olduğunu vurgulayarak, bu tür uygulamaların ifade özgürlüğüne karşı eylemler olduğunu belirtti.

"PYD'nin uygulamaları Kürt geleneklerine de aykırıdır"

Barzani konuyla ilgili değerlendirmesinde, PYD’nin siyaseti engelleyen ve siyasi kimliklileri alıkoyan uygulamaların günümüze uygun davranışlar olmadığını ve medeni toplumlara yakışmadığını ifade etti. Ayrıca bu tür uygulamaların Kürtlerin geleneklerine aykırı olduğunu belirten Barzani, Kürtlükle ve yurtseverlikle bağdaşmayan bu tutuma son verilmesi gerektiği vurguladı.

"PYD siyaset yapmamızı engelliyor"

Bıro'nun kaçırılmasının ardından bazı ajanslara açıklama yapan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (S-PDK) Başkanlık Üyesi Nuri Bırimo da PYD'nin bölgede parti binalarını kapatarak siyasi faaliyetlerde bulunmalarını engellediğini belirtti.

34 siyasetçi gözaltına alındı

Bıro'yu sınır dışı ettikten sonra da Kürt siyasetçilere baskısını sürdüren PYD, 15 Temmuz akşamı Kamışlo’da Kürdistan Demokrat Partisi – Suriye’nin KDP-S Politbüro Sorumlusu Muhammed İsmail, Polistbüro üyesi Neşet Zaza, KDP-S Kamışlo Komitesi üyeleri Nafih Abdullah, Abdukkkerim Haci ve Salih Cemil'in aralarında bulunduğu 34 Kürt siyasetçiyi kaçırarak alıkoydu. Kaçırılan Kürt siyasetçilerin Suriye Kürdistanı'nda siyaset yapmamaları için tehdit edilerek sınır dışı edilmek istendiği belirtildi.

Kürt halkından baskılara tepki

Son dönemde artan baskılara tepki gösteren halk, Kamışlo başta olmak üzere bazı kentlerde protesto eylemleri yaptı.

Kamışlo'da önceki gün sokağa çıkan halk, Kürt siyasetçilere baskı uygulayarak kaçıran PYD'nin uygulamalarını kınadı.

Bölgede tek güç olarak kalmak için Baas rejiminin yanı sıra farklı politikalar izleyen ABD, AB ve Rusya ile işbirliği yapan PYD, tüm bu güçler için sahada savaşırken, Kürtlere de her türlü baskıyı yapmayı sürdürüyor. Ama yapılan tüm baskılara rağmen halkın tepkisi sürerken önümüzdeki günlerde daha da büyük protestoların olması bekleniyor.  (Cihan Turan - İLKHA) 












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.