Suriye'de şiddet azaldı, diyalog için şartlar oluşuyor

Suriye'de şiddet azaldı, diyalog için şartlar oluşuyor

​Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Suriye'de şiddetin azaldığını, diyalog için şartların oluştuğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Putin, Suriye'de şiddetin azaldığını, diyalog için şartların oluştuğunu belirtti.

Görüşmede Türkiye akımı ve nükleer santral projesini ele aldıklarını söyleyen Putin, "İki ülke ilişkileri kriz öncesi seviyesine ulaştı. Geçen yıldan bu yana oluşan düşüşü telafi edeceğiz. Ticaret hacmimiz yüzde 34 arttı." dedi.

Suriye ve bölgesel konularının da ele aldıklarını aktaran Putin, "Astana sürecinin garantörleri (Rusya, Türkiye, İran) olarak, gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmaların başarıyla devam ettiğini ve başarıyla devam edeceğini söylemek istiyorum. Suriye'de şiddet azaldı, diyalog için şartlar oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Putin son olarak, İran ziyareti hakkında Erdoğan'a bilgi verdiğini de belirti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da şöyle konuştu: "Bu yıl içerisinde Rusya Federasyonu'nu 3'üncü kez ziyaret ettik. Bu ziyaretle, Sayın Putin ile yıl içerisindeki 6'ncı görüşmemizi gerçekleştirdik. Gerek yüz yüze görüşmeler, gerekse telefon diplomasimiz devam ediyor."

Savunma sanayine yönelik müşterek atılacak adımları önemsediklerini belirten Erdoğan, "Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefimize ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki vize de dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor. İkili ticari hacmimiz geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artışla, 15 milyar dolara ulaştı. Türk Akımı ve Akkuyu nükleer santrali projelerinin zamanında hayata geçirilmesi konusunda çalışıyoruz." diye konuştu.

Suriye'de yaşanan son gelişmeleri de ele aldıklarını aktaran Erdoğan, "Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını  bulduk. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu  hususunda mutabıkız." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.