Suriye'deki ateşkes kararı Afrin için de geçerli mi?

Suriye'deki ateşkes kararı Afrin için de geçerli mi?

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Beşar Caferi, ateşkes kararının Afrin’i de kapsaması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletlerdeki oylamanın ardından, ateşkes kararının Türkiye'nin Afrin operasyonunu etkileyip etkilemeyeceği tartışması başlarken, Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Beşar Caferi, ateşkes kararının Afrin’i de kapsaması gerektiğini söyledi. Caferi, Suriye’nin koalisyon güçleri, israil ve Türkiye tarafından işgal edildiğini öne sürdü.

Oylama sonrası Rusya ve Kuveyt'in BM daimî temsilcilerinden de ateşkesin Afrin operasyonunu da kapsaması gerektiği yönünde açıklamalar geldi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Vassily Nebenzia, gazetecilerin Güvenlik Konseyinde alınan 30 günlük ateşkes kararının Afrin’i de kapsayıp kapsamadığı sorusuna “Bu konuda yorum yapmayacağım. Suriye Büyükelçisinin konuştuklarını siz de duydunuz. Karar tasarısını iyice okumak lazım. Tasarıda sadece Doğu Guta için ateşkes demiyor.” yanıtını verdi.

Karar tasarısını İsveç ile birlikte hazırlayan Kuveyt'in BM Daimî Temsilcisi Mansur el-Utabi de "Tasarı Suriye'de tüm tarafların çatışmayı gecikme olmadan sonlandırmasını talep ediyor, çok net." dedi.

Türkiyeli yetkililer ise Türkiye'nin Suriye'de çatışan taraf olmadığının altını çizerek, Afrin operasyonunun teröre karşı yürütüldüğünü, harekatın BM'nin meşru müdafaa hakkını koruyan kararlarına göre icra edildiğini, ayrıca karar tasarısında ateşkesi kapsayacak yerlerin açıkça belirtildiğini, bunun da Afrin operasyonunu kapsamayacağını belirtiyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.