Suriyeli anne ve oğlu için cenaze töreni düzenlendi

Suriyeli anne ve oğlu için cenaze töreni düzenlendi

Sakarya'da katledilen Suriyeli 9 aylık hamile kadın ve 10 aylık oğlu için cenaze töreni düzenlendi.

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli 9 aylık hamile Emani Al Rahmun (20) ve yanındaki 10 aylık oğlu Halaf Al Rahmun'un katledilmesinin ardından bugün Sakarya'da cenaze töreni düzenlendi.

Bir yıl önce ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Suriye'den kaçarak kente gelen aileden, yapılan saldırı neticesinde hayatını kaybeden anne ve oğulun cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.

Burada katılımcılara hitap eden Görmez, Hz. Peygamberin "Kalpler mahsun olur, hüzünlenir, gözler yaşarır fakat biz sadece Rabbimizi razı edecek şeyler söyleriz." hadisiyle söze başladı.

Görmez, "Bugün biz sadece bir cenaze namazı kılmadık. Biz aynı zamanda bütün insanlığı insanlığından utandıracak bir vahşete şahit olduk. Biz bugün sadece bağrında ümmeti Muhammed'in bir evladını taşıyan annenin cenazesini kılmadık. Biz sadece biberonunda sütü eksik kalmış 10 aylık bir bebeğin cenazesini kılmadık. Biz aynı zamanda hepimizi üzecek, mahsun edecek bir vahşete şahit olduk." dedi.

Önce bir baba olarak sonra Diyanet İşleri Başkanı olarak törende bulunduğunu belirten Görmez, şunları söyledi: "Bir babanın hassasiyeti, duygusallığı ne diyorsa benim sözüm odur. Bize ne oldu ki zulmün yaraladığı mazlumun zalimi olduk? Bize ne oldu ki vicdanımıza ve merhametimize sığınan bebeğin katili olduk? Bunun üzerinde hep birlikte düşünmeliyiz. Buradan bütün insanlığa sesleniyorum. Cenazesini kıldığımız anne ve 10 aylık bebek mi mülteci, yoksa bizim vicdanımız mı mülteci? Onlar mı mülteci yoksa bizim merhametimiz mi mülteci?"

"Merhamet bizi birleştirmezse her şey bizi parçalar"

Türkiye'deki misafirlere siyasi mülahazaların penceresinden bakılmaması gerektiğini dile getiren Görmez, "Bu cenaze merasiminde ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum. Ülkemizdeki misafirlere ve muhacirlere bakarken hiçbirimiz siyasi mülahazalarımızın penceresinden bakmayalım. Hepimiz Rabbimizin göğsümüze yerleştirdiği vicdan penceresinden, merhamet penceresinden bakalım. Vicdan bizi birleştirmezse her şey bizi ayırır. Merhamet bizi birleştirmezse her şey bizi parçalar. Sakarya'mız mazluma kucak açmış mübarek bir beldedir. Allah bir daha bizi böyle bir kötülükle, böyle bir vahşetle asla karşılaştırmasın. Ebediyete uğurladığımız kız kardeşimiz, annemiz, evladımız, yavrumuza Allah cennetinde yer ayırsın. Allah yavrumuzu Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın İbrahim'iyle buluştursun inşallah." şeklinde konuştu.

Cenaze namazına, Suriyeli Alimler Birliği Başkanı Şeyh Usame Er Rıfai, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra birçok ilden çok sayıda vatandaş katıldı. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.