Suriyeli mülteciler meslek sahibi oluyor

Suriyeli mülteciler meslek sahibi oluyor

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler, kendileri için açılan kurslarda meslek öğrenip, iş sahibi oluyorlar.

Gaziantep'te “Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi" projesi kapsamında Suriyeli mülteciler, Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Danışmanlık Merkezi’nde (GSO-MEM) eğitim alarak meslek öğreniyor.

Mülteciler bu merkezde aldıkları eğitimin ardından sertifikalarıyla birlikte Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalara yerleştiriliyor.

Aralarında kadınların da bulunduğu 18-60 yaş arasındaki Suriyeli mülteciler, haftanın 5 günü ustalardan öğrenmek istedikleri meslek hakkında teorik ve pratik eğitim alıyor. Burada aldıkları eğitimi tamamlayan kursiyerler, düzenlenen istihdam fuarlarında sanayicilerle bir araya gelerek, işe yerleştiriliyor.

Merkezde eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifikalarını alan Suriyeli kursiyerler, İLKHA muhabirine yaptıkları açıklamada, Türkiye'de meslek öğrenmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirttiler.

Hem meslek öğrendiklerini hem de savaşın etkisinden kurtulmaya çalıştıklarını belirten kursiyerlerden Heyfem Abdullatif, 4 yıldır Türkiye’de olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Buraya eğitim almaya geldik. Bir ay gibi kurs gördüm. Merkezde kaynak eğitimi aldım. Şu an her hangi bir yerde çalışmıyorum. Ama eskiden çalışıyordum. Suriye’de de mesleğimiz kaynakçılıktı. Eğer iş olursa herhangi bir fabrikada sıkıntı olmadan çalışabilirim.”

Merkezde gıda sektörü üzerine eğitimler aldığını belirten Mustafa Alok ise, “Burada bir ay boyunca gıda üzerine eğitim aldım. Buradan bizi fabrikalara sevk ettiler. Fabrikalarda da 45 günlük bir eğitim aldık. Fabrikada çalıştık ve kurallara alıştık. Türkiyeli işçilerle beraber çalıştık. Bize bu konuda yardımcı oldular. Fabrika sahibiyle iş için görüştük. Şu an işçi alımı yapmadığını söyledi. Ben de bir fabrikada çalışmak için buraya başvurdum.” dedi.

Suriye’deki savaştan dolayı 2 yıl önce Türkiye’ye geldiğini belirten Meryem Nahsen de, “İki yıldır Türkiye’deyim. Suriye’de terzi olarak çalışıyordum. Burada çalışmıyorum. Bu kursta ambalaj sektörü üzerine eğitim aldım. Bugün burada işverenlerle görüşüp bir işe başlamak istiyorum. Bizlere yönelik bu tür kurslar düzenledikleri için çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler