Suriyeli öğrencilerin karne sevinci

Suriyeli öğrencilerin karne sevinci

​2017-2018 eğitim-öğretim yılının birinci döneminin sona ermesiyle Gaziantep’te 511 bin Türkiyeli öğrenciyle birlikte 67 bin Suriyeli öğrenci de karne sevinci yaşadı.

Gaziantep'te 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk dönemini tamamlayarak karnelerini alan öğrenciler 15 günlük tatile girmenin sevincini yaşadı. Öğrenciler, iki hafta sürecek olan yarıyıl tatilinin ardından 5 Şubat Pazartesi gününe kadar tatil yapacaklar.

18 Eylül 2017'de başlayan eğitim-öğretim yılının ilk dönemi bu gün verilen karneler ile sona erdi. Bu gün başlayacak olan yarıyıl tatili 5 Şubat Pazartesi sona erecek. Gaziantep'te ilköğretim, ortaöğretim ve lise kurumlarında okuyan 578 bin öğrenci karnelerini aldı. Türkiyeli öğrencilerin yanı sıra Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı eğitimlerini kentte sürdüren 67 bin Suriyeli öğrenci de karne heyecanı yaşadı.

Şehitkamil ilçesinin Gazikent Belkıs Mahallesi'nde bulunan İMKB Ortaokulu'nda yarıyıl tatili nedeniyle düzenlenen karne dağıtım törenine, Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ve Şehitkâmil ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı ile protokol katıldı.

Vali Yardımcısı Uyumaz ve beraberindekiler sınıfları gezerek öğrencilere karnelerini dağıtıp hediyeler verdi. Uyumaz, öğrencilerden yaz tatilini iyi değerlendirmeleri ve bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.

Öğrencilerden ikinci yarıyılda başarılarını daha da artıracakları sözünü alan Uyumaz, öğrencilere tatil döneminde mutlaka kitap okumaları tavsiyesinde bulundu. Gaziantep eğitim-öğretim seviyesinde geçmişe oranla başarı düzeyinin arttığını ifade eden Uyumaz, eğitim camiasında görev yapan tüm öğretmen ve idarecilere de teşekkür etti.

Öğrencilerin sevgi gösterileriyle karşılanan heyet, karne hediyesi olarak öğrencilere kitap ve satranç takımı hediye etti. Karne dağıtımının ardından öğretmenler ile bir araya gelen Uyumaz ve protokol heyeti, öğretmenlerin talep ve dileklerini dinledi.

Heyet daha sonra ülkelerindeki iç savaştan dolayı Gaziantep’e yerleşen Suriyeli öğrencilerin öğrenim gördüğü Gürteks Mehmet Hayri Özkaya İlkokulu Geçici Eğitim Merkezine geçti. Buradaki törende de öğrencilere karnelerinin yanında çeşitli hediyeler verildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, karne dağıtım törenin ardından İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Mete, 67 bini Suriyeli olmak üzere toplam 578 bin öğrenciye karne verdiklerini söyledi.

Öğrencilere ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Mete, "Öğrencilerin heyecanı görülmeye değerdi. Tüm çocuklarımız yıl boyunca yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu yoğun çalışmalarının karşılığını da inşallah dinlenerek alacaklar. Bizim öğrencilerimize ve velililerimize tavsiyemiz ise bu karne döneminin aslında sadece öğrencilerimizin 4-5 aylık gibi performanslarının kısa bir göstergesi, yani her şey demek değil. Dolayısıyla öğrencilerimizin motivasyonlarını düşürecek, onları hayal kırıklığına uğratacak davranış ve söylemlerden uzak durmalarını öneriyoruz. Çünkü bu 15 günlük tatil aynı zamanda onların enerjilerini toplama, dinlenme dönemleri olacak ki önümüzdeki döneme daha sağlıklı girebilsinler." dedi.

Eğitim sadece sınav notları veya akademik başarıdan ibaret olmadığını belirten Mete, "Onların sosyal, kültürel ve sportif alanlarda toplum içerisinde becerilerini en üst seviyeye çıkarabilecekleri bir süreçtir eğitim. Biz eğitimi bu minvalde değerlendiriyoruz. Gaziantep’te de yıl boyunca onlarca proje ürettik. Okullarımızın birer sosyal okul olması yönünde özel gayretlerimiz var. Gaziantep’in önceki yıllarda girdiği sınavlarda almış olduğu akademik notla ilgili sürekli bir eleştiriyle karşı karşıya kalan bir şehirdi. Ancak son üç yıldır göstergelerimiz çok olumlu yöne gidiyor. Yani hiçte konuşulduğu gibi Gaziantep’te geriye gidiş mümkün değil. Tam tersine gerek okul derslikleri yapımında ki, bugüne kadar da yapılmış dersliklerin yüzde 30’u son iki yılda hayata geçirildi. Bir öğretmen açığı söz konusu değil. Batıdaki her hangi bir şehrin öğretmen açığı ortalamasından çok daha düşük. eğitim yatırımları, öğretmen, insan kaynağı hem de bu konuda iştahlı, gerçekten başarıyla ilgili kaygıları olan arkadaşlarımız görev aldığı sürece başarısızlığın olma ihtimali zaten yok." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in eğitimi hakkında açıklamalarda bulunan Mete, Gaziantep'in eğitiminin kötü olmadığını şehirde çok iyi okulların ve çok iyi hocaların bulunduğunu ve kentteki okulların çok iyi üniversitelere öğrenci gönderdiğini, fakat kamuoyunda Gaziantep'in eğitiminin başarısız olduğu algısını ise oldukça yanlış olduğunu belirtti.

Gaziantep’teki Suriyeli öğrencilerin eğitimi ile ilgili de bilgi veren Mete, "Yaklaşık 5-6 yıldır süren süreç içerisinde Gaziantep’te de eğitim gören Suriyeli misafirlerimiz var. Bizim toplamda 67 bin 500 Suriyeli öğrencimiz var. Bunların büyük bir kısmı artık okullarımızda eğitim görüyor. Geçici eğitim merkezleri iki yıla kadar kaldırılacak öğrencilerimizin tamamı okullarımızda Türkiyeli çocuklarla aynı sırada eğitim alacaklar. Bugünde yaklaşık 30 bini eğitime bu şekilde devam ediyor. İki yıl sonra bütün öğrencilerimiz birbirleriyle kaynaşmış olacaklar." şeklinde konuştu.

İkici dönem daha çok çalışacağını söyleyen Hakan Şimşek, "Ben biraz sevinçliyim. Çünkü ortalama 65 aldım. Ama ikinci dönem teşekkür belgesini bekliyorum. Bu dönem alamadım. İkinci dönem daha başarılı olmak için daha çok ders çalışacağım. 15 günlük bir tatil yapacağımız için hüzünlüyüm. Tatilde de derslerime çalışacağım." dedi.

Fatma Çevik de "Karne aldığım için mutluyum. Takdir belgesini az bir farkla kaçırdım. Ama ikinci dönem takdir alacağım. Bu dönem teşekkür belgesi aldım. Tatilimi ise arkadaşlarımla gezerek geçireceğim. İkinci dönem kendimi derslere daha çok vereceğim. Takdir belgesini alabileyim." ifadelerini kullandı.

Karne aldığı için mutlu olduğunu söyleyen Dicle Demir de "Bugün karnemizi aldığımız için çok mutluyuz. Önümüzde iki haftalık bir tatil var. Okuldan ve arkadaşlarımdan ayrı kalacağım için biraz üzgünüm. Tatilde daha fazla ders çalışmayı hedefliyorum. İkinci dönemde daha fazla karne notumu yükseltmek istiyorum. Derslerimde iyi olduğu için çok mutluyum." diye konuştu.

Baran Erdem ise "Karnemizi aldığımız için mutluyuz. Notlarım iyiydi, teşekkür belgesi aldım." dedi.

Tatilini köyde geçireceğini söyleyen Berna Yıldırım, "Bugün çok mutluyum. Bir yandan da üzülüyorum. Çünkü okullar kapanıyor. Ben okula gelmeyi çok seviyorum. Bu son hafta dersler boş olmasına rağmen yine de ben okula geldim. Çünkü ben arkadaşlarımızı ve okulumu çok seviyorum. Burası bana huzur veriyor. Onun için çok mutluyum. Derslerim çok güzel. Takdir belgesi aldım. İnşallah bu başarılarımın devamını da getireceğim. Takdir belgesi almama en çok babam sevinir. Tatilimi de köyde geçireceğim." ifadelerini kullandı.

İLKHA









































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.