Suriyeli Parlamenter: PKK, PYD ve YPG’ye yer yok!

Suriyeli Parlamenter: PKK, PYD ve YPG’ye yer yok!

Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de bulunan Şerif Şehade, Rûdaw’a verdiği röportajda Suriye, Rojava ve Kürt sorununa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Suriyeli Parlamenter Şerif Şehade, “IŞİD’e karşı savaştıkları için şimdilik onlara engel çıkarılmıyor ancak gelecekte PKK, PYD ve YPG bölgede kalmamalı” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de bulunan Şerif Şehade, Rûdaw’a verdiği röportajda Suriye, Rojava ve Kürt sorununa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Esad'a yakın isimlerden olan Şerif Şehade, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki yapılanması arasında fark olduğunu belirterek, “Irak’ta halk onlara kucak açtı ancak Suriye’de halk örgütün yanında değil” dedi.

IŞİD’in Türkiye’nin desteğiyle Suriye’ye girdiğini öne süren Şehade, Suriye topraklarının yüzde 30’unun sözkonusu örgüt ile Nusra Cephesi’nin işgali altında olduğunu kaydetti.

Şerif Şehade, Suriye’deki yabancı güçlere ilişkin ise şunları söyledi:

“Suriye Hükümeti, kendisini koruması için izin verdiği güçler dışında başka bir gücü kabul etmeyecek. Hükümet, kendi kontrolü dışındaki güçlerle müzakereye oturmayacak, sadece işbirliği yapmaya hazır olanlarla görüşecek.”

Kürdistan kabul edilemez

Kürt sorunu ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) geleceğine ilişkin ise Şehade, “Bu sorun yeni değil. Şam yönetimi Kürtler’e  dil ve kültürel haklar konusunda yeterince özgürlük vermedi” dedi.

Şehade şöyle devam etti:

“Ulusal Güvenlik Meclisi’nin kararları çerçevesinde Suriye bölünemez bir bütün olarak kalacaktır. Kürtler’in Suriye’de devlet sahibi olma düşüncesi kabul edilemez. Suriye içinde devlet kurmayı düşünenler yanılmıştır. Şunu netliğe kavuşturalım: Suriye’de Kürdistan devletinin hayalinin bile kurulmasına izin vermeyeceğiz.”

“Hükümete karşı savaşmak için 100’den fazla ülkeden terörist Suriye’ye geldi” diyen Şerif Şehade, şöyle devam etti:

“İran ve Rus orduları dostumuz. Onların askeri danışmanları ve üst düzey subaylarının yanısıra silahlı gruplara karşı ciddi bir şekilde savaşan Lübnan Hizbullahı, Beşar Esad’ın talebi üzerine ülkeye girmiştir.”

IŞİD’e karşı savaşta Suriye Hükümeti’nin Halk Savunma Birlikleri'yle (YPG) işbirliği yaptığını söyleyen Suriyeli parlamenter, “PKK, PYD ve YPG gibi güçlerin hiçbiri kalmamalı. Sözkonusu güçler IŞİD’e karşı savaştıklarından dolayı şimdilik onlara herhangi bir engel çıkarılmıyor” diye konuştu.

Suriyeli parlamenter Şehade, Esad'la yakınlığının yanısıra, Suriye savaşının başlamasından sonra basında sık sık yer almasıyla tanınıyor.

Barzani’nin reddettiği davet

Suriye savaşının başında Beşar Esad, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yi resmi olarak Şam’a davet etmişti. Başkan Barzani, daveti reddederek Şam’a gitmemişti.

Esad'ın 2011 yılında Barzani'yi Şam'a davet ettiğini hatırlatan Şerif Şehade, “Barzani, daveti reddetmekle yanlış yaptı. Daha önce Talabani ve Barzani neredeydi? Suriye’de değiller miydi? Barzani o ziyareti yapmalıydı. Esad’ın gideceğini zannediyorlardı ancak yerinde duruyor” diye konuştu.

Esad’ın kalıcı olduğunu iddia eden Suriyeli parlamenter, “Ancak güneş batıdan doğduğunda Esad gidecektir. Güneş batıdan doğmayacağına göre, Esad Suriye’nin başkanı olarak kalmaya devam edecektir” dedi.

Esad’ın mesajı

Suriye Ulusal Kürt İnisiyatifi Başkanı ve Suriye Halk Meclisi milletvekili Ömer Ose, Esad'ın Barzani'ye gönderdiği mesajda şunları söylediğini ifade etmişti:

"Biz, size karşı değiliz. Biz aynı cephede yer alan dostlarız. Eğer, Suriye düşerse İran da düşer. İran'ın düşüşü Kürt bölgesinin düşüşüne neden olur."

Kaynak: Rûdaw

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.