Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor

Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde, yakınlarıyla birlikte geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri devam ediyor.

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeliler, yıllar sonra Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirebilecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yıllardır bayramı kendi yakınlarıyla geçiremeyen Suriyeliler, bu bayramı yakınlarının yanında geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından yollara düşerek Kilis'e geliyor.

Suriye sınırında bulunan Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine geçen Suriyeliler, bayram yaklaştıkça sınır kapısında yoğunluk oluşturmaya başladı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen Suriyeliler, Kilis Valiliği izniyle Suriye'nin Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El-Bab bölgeleri ile diğer şehirlerine gitmek için sınırı geçiyorlar. Online randevu sistemine kayıt yaptıran Suriyeliler, daha sonra işlemlerini yaptırmak için Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nda sıcak havaya rağmen uzun kuyruklar oluşturuyor.

Ramazan Bayramı’nı yakınlarının yanında geçirmek üzere randevu alan Suriyeliler, yakınlarına hediye olarak aldıkları eşyaları da beraberinde götürüyor.

Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan sağlık merkezinde 0-15 yaş grubundaki çocuklarının eksik aşılarını da yaptırdı.

Sınırdaki Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri tarafından son kontrolleri yapılan Suriyeliler,  daha sonra otobüslere binerek ülkelerine geçiyor.

7 yıl önce Suriye’deki savaştan dolayı Türkiye’ye gelerek Gaziantep’e yerleştiğini belirten Muhammed Adil, bayram için ailesini ziyarete gittiğini söyledi.

“Bayram için ülkeme gidiyorum”

Adil, “Türkiye’den Allah razı olsun. Bize ülkelerini açtılar. Burada çalışanlara da çok teşekkür ediyoruz, bize yardımcı oluyorlar. Bu aziz mübarek günde bizim için çalışıyorlar, Allah kolaylıklar versin. 7 yıldır Türkiye’deyim, ikinci defadır bayram için ülkeme gidiyorum. Anne ve babamı görmeye gidiyorum. 2 senede bir ancak görebiliyoruz. Türkiye’deki işimden dolayı pek fazla gidemiyordum. Türkiye sağ olsun, bize sahip çıkıyor. Allah kendilerinden razı olsun.” dedi.

“6 senedir yakınlarımı hiç görmedim”

Yaklaşık 6 yıl önce yakınlarının çoğunu geride bırakarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını belirten Yasir İsa da “Bayram dolayısıyla anne, babamı ve akrabalarımı ziyarete gidiyorum. 6 senedir, onları hiç görmedim. Elhamdülillah 6 yıldır Türkiye’deyiz. Ama inşallah savaş biterse kendi ülkemize döneceğiz. Savaş biterse tabi ki mecbur kendi ülkemize tekrar döneceğiz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler