Suriyeliler  Cerablus’a dönmeye başladı

Suriyeliler Cerablus’a dönmeye başladı

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bulunan 250 kişilik Suriyeli grup, ‘Fırat Kalkanı Harekatı’ kapsamında IŞİD’ten temizlenen Cerablus ilçesine dönmeye başladı.

15'inci gününe giren ‘Fırat Kalkanı Harekatı' devam ederken, Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bulunan yaklaşık 250 kişilik Suriyeli grup, sınır kapısından geçerek ülkelerine döndü.

Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu Suriyeliler, yanlarındaki eşya ve bavullarıyla Karkamış Spor Salonu'nda yapılan kayıt işlemlerinin ardından güvenlik kontrolünden geçirilip Cerablus'a gönderildi.

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde yürütülen harekatın 15'inci günü geride kalırken, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan bir grup Suriyeli, ülkelerine geri dönmek için Gaziantep Valiliğine müracaat etti. Alınan izinlerin ardından aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 250 kişi, Karkamış Gümrük Kapısı'na geldi.

Yaklaşık iki hafta önce başlatılan ‘Fırat Kalkanı Harekatı’ ile IŞİD’ten temizlenen Cerablus’a dönmek isteyen Suriyeliler, bugün öğle  saatlerinde açılan Karkamış Gümrük Kapısından geçiş yapmaya başladılar.

Karkamış ilçesinde toplanan ve Cerablus’a gitmek istediğini ifade eden Suriyeliler, Gaziantep Valiliği Göç İdaresi tarafından ilçede kurulan mobil hizmet aracında gönüllü geri dönüş başvurusu yaptılar.

312 Suriyeli dönmek için başvuru yaptı

Kapının geçişlere açılması ile birlikte Cerablus’a dönmek için müracaat eden 312 Suriyeli, Göç İdaresi yetkilileri tarafından yapılan kayıtların ardından memleketlerine kavuşma heyecanını yaşadı.

Suriyelilerin Cerablus’a dönmeye başlaması ve Cerablus’ta gelinen son durum ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Cerablus’u tekrar yaşanabilir bir yer haline getirmek için başta insani yardım olmak üzere, her türlü çalışmanın yürütüldüğünü söyledi.

Cerablus'un en kısa zamanda elektrik ve suya kavuşacağını ve Cerablus’taki çalışmalarının son sürat devam ettiğini belirten Çakıroğlu, harekat kapsamında Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus'un DAEŞ'ten temizlendiğini ifade etti.

250 Suriyeli misafir dönüş için işlem yaptırdı

Çakıroğlu, Vali Ali Yerlikaya'nın görevlendirmesiyle Karkamış'ta insani yardım koordinatörü olarak görev yaptığını belirterek, “Şehrin her türlü altyapısı hazırlanmaya devam ediyor. Burada acil olarak Karkamış sınır kapımızdan, gerek insani yardım gerekse inşaat, imar ve bakım için gerekli malzemeler nakledilecek. TEDAŞ ekipleri, Cerablus'a elektrik vermek için hazırlıklarına devam ediyor. Cerablus en kısa zamanda elektrik ve suya kavuşacak. Oradaki çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Ve en yakın zamanda da orada bir sahra hastanesi faaliyete geçecek. Bugün de toplam 250 Suriyeli misafir dönüş için işlem yaptırdı.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil Şaşmaz ise yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldan bu yana kapalı olan Karkamış sınır kapısının, tehlikenin sona ermesi nedeniyle tekrar hizmet vermeye başladığını ve geçişleri kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.

Göç İdaresi Müdürü Oktay Bahçeçi de yaptığı açıklamada, “Bugün itibariyle Gaziantep Valiliğimize gönüllü dönüş işlemleri için müracaat eden 312 kişi, yapılan resmi işlemleri sonucunda Karkamış Gümrük Kapımızdan ülkelerine gönderiliyor. Bizler de Suriyeli misafirlerimizin sevinç ve heyecanını paylaşıyoruz. Hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.