Suriyelilerin yüzde 90'u dönmek istiyor

Suriyelilerin yüzde 90'u dönmek istiyor

7 Aralık Üniversitesi tarafından Kilis'te yapılan araştırmayla sığınmacıların sayısı, sosyoekonomik durumları ile kente iktisadi, ticari ve sosyal yansımaları kayıt altına alındı

KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Kilis'te, 7 Aralık Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, kente sığınan Suriyelilerin yüzde 90'ı ülkelerine dönmek istiyor.

Yaklaşık 4 yıldır Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de vatanlarını terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriye halkını yalnız bırakmayan Türkiye, başta barınma olmak üzere sığınmacıların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor.

7 Aralık Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bünyesinde oluşturulan özel bir ekip de yaptıkları çalışmayla Kilis'teki sığınmacı sayısı, sosyoekonomik durumları ve bunların kente etkilerini araştırdı.

İİBF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Paksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmanın, kamuoyunda bilimsel veriler ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen ilk çalışma olduğunu söyledi.

Çalışmanın iki aşamalı yürütüldüğünü belirten Paksoy, ilk aşamada iç savaş nedeniyle yaşadığı yerleri terk ederek Kilis'e yerleşen Suriyeli sığınmacıların sayısı, cinsiyet dağılımı ve sosyoekonomik durumlarının araştırıldığını ifade etti.

İkinci aşamada ise bunların kente iktisadi, ticari ve sosyal yansımalarının ele alındığını dile getiren Paksoy, "Araştırma ciddi anlamda ulusal politika oluşturabilecek noktaya geldi" dedi.

- "Gitmeyecekler algısının yanlış olduğunu görüyoruz"

Paksoy, çalışma kapsamında yaklaşık 2 bin kişiyle yüz yüze görüşme yapıldığını söyledi.

Çalışmada özellikle Suriyelilerin sosyoekonomik sorunlarını belirlemek üzere yoğunlaştıklarını belirten Paksoy, şöyle devam etti:

"Suriyelilerin yüzde 10'u Türkiye'de kalmak isterken, yüzde 50'si hemen dönüş yapmayı düşündüğünü ifade etti. Geri kalan kısım ise savaşın bitmesinin ardından ülkesine dönmek istiyor. Dolayısıyla bu konuda kamuoyunda oluşan 'gitmeyecekler' algısının yanlış olduğunu görüyoruz."

Paksoy, Suriyelilerin Kilis'in iktisadi, ticari ve sosyal yapısına etkisine yönelik araştırmada ise ilginç sonuçlara ulaştıklarını vurguladı.

Suriyelilerin Kilis'e iktisadi ve ticari anlamda olumlu katkı sağladığının ortaya çıktığına işaret eden Paksoy, şunları kaydetti:

"Çeşitli meslek gruplarından oluşan esnaf ve işadamları ile yapılan görüşmelerde Suriyelilerin kentin iktisadi ve ticari faaliyetlerine olumlu etkisi yüzde 80 civarındayken, olumsuz olduğu düşüncesi ise yüzde 20'lerde kalıyor. Dolayısıyla ticarete olumsuz etki ettiği yönündeki düşüncenin de yanlış olduğunu görüyor ve Suriyeli sığınmacılarla birlikte kente bir sermaye girişi olduğunu düşünüyoruz."

Elde edilen verilerin üniversitenin "Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi" desteği ile kitap haline getirildiğini ifade eden Paksoy, kitapların, toplumun, bilim adamlarının, ilgili kurum ve kuruluşların yararlanacağı bir eser niteliği taşıdığını sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.