"Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için siyasi çözüm önemlidir"

"Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için siyasi çözüm önemlidir"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki sorunun çözülmesi için çok ciddi samimi gayretler sarf ettiklerini, bunun için Suriye'de önemli aktör olan İran ve Rusya ile görüşerek Astana görüşmelerini başlattıklarını söyledi.

Gaziantep’teki temasları kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ziyaretin ardından Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Yerelden Küresele Gaziantep" tanıtım programına onur konuğu olarak katıldı.

Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Bakan Çavuşoğlu, Gaziantep'te çok güzel bir uyum, birlik ve beraberlik olduğunu ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Bir şehrin 6,5 milyon dolar ihracata katkı sunması takdire değerdir. Komşu ülke Suriye ve Irak’ta yaşanan sorunlara rağmen Gaziantep’in üretken, çalışkan ve girişimci insanların gayretiyle bu rakama ulaşıldı. Girişimcilik önemlidir." dedi.

Gaziantep'in Suriye ve mülteciler konusunda da nasıl sorunlar yaşadığını çok iyi bildiklerini belirten Çavuşoğlu, Gaziantep'in ve ülkenin bu sorunları aşacağına inandıklarını, bunun için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Gaziantep'in kültürel zenginliklerinin UNESCO kalıcı kültürel mirası olarak kaydedilmesi için gerekli lobi çalışmalarını yürüteceklerini dile getirdi.

"Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için siyasi çözüm önemlidir"

Suriye'deki sorunun çözülmesi için çok ciddi samimi gayretler sarf ettiklerini de belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Geçen sene her gün her sabah bir-iki bombayla bombaların yıktığı ve yaktığı, okullarda ölen çocukların, kadınların; hastanelerde öldürülen insanların haberleri ile uyanıyorduk. Şimdi çok şükür bunlar yüzde 99 oranında azaldı. Tamamen ateşkesi tesis ederek siyasi süreci kolaylaştırmak için bir senedir çok çaba sarf ettik. Bir taraftan BM, ama özellikle Suriye'de önemli bir aktör olan İran ve Rusya ile görüşerek Astana görüşmelerini başlattık, çok önemli bir mesafe kat ettik. En son İdlip bölgesinde attığımız adımları gördünüz. Ama asıl hedefimiz ise siyasi çözüme ulaşmak."

Irak'taki süreci çok yakından takip ettiklerini belirten Çavuşoğlu, iki gün önce Irak Başbakanı İbadi’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarete değinerek, bu ziyareti tarihi bir ziyaret olarak niteledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise İpek Yolu’nun odak şehri olduklarını dile getirdi. Şahin, bu şehrin en güçlü tarafının 150 bin çalışanı ve 5 organize sanayi bölgesiyle ticaret ve sanayi odası olduğunu ifade ederek, bir diğer gücün kültür ve turizm olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu ve Şahin birbirlerine hediye takdim etti. Toplu fotoğraf çekimi sonrasında Meclis fuare alanındaki "Europrıze Ödülleri" gezildi.

Çavuşoğlu, Gaziantep Genç İşadamları Derneği'nce düzenlenen ödül törenindeki konuşmasında da kentin bölgesel sorunlardan etkilendiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra beraberinde Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de katıldığı törende, geleneksel GAGİAD ödüllerini sahiplerine takdim etti.

Çavuşoğlu, kentteki programlarının ardından kentten ayrılarak Şanlıurfa’ya geçti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.