Suriye'ye geçişler sürüyor

Suriye'ye geçişler sürüyor

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde yakınlarıyla birlikte geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri devam ediyor.

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeliler, yıllar sonra Ramazan Bayramı'nı doğup büyüdükleri ülkelerinde, yakınlarıyla geçirebilecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yıllardır bayramı kendi yakınlarıyla geçiremeyen Suriyeliler, bu bayramı yakınlarının yanında geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından yollara düşerek Kilis'e geliyor. Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçen Suriyelilerin, sevinci gözlerinden okunuyor.

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde yakınları ve sevdikleriyle geçirmek için randevu alan yaklaşık 22 bin Suriyeliden 13 bini ülkesine geçti. Suriyelilerin 11 gündür Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri devam ederken bugün de sabah saatlerinden itibaren sınır kapısına gelenler, işlemlerini yaptırdıktan sonra Suriye tarafına geçti.

Kilis Valiliği'nin izniyle Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırarak sınır kapısındaki gümrük sahasına alınıyor. Ardından Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, Kilis İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan sağlık merkezinde 0-15 yaş grubundaki çocuklarının eksik aşılarını yaptırıyor. Daha sonra da gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünün ardından otobüslerle bayram için ülkelerine dönüyorlar.

Yıllardır Suriye'deki yakınlarıyla görüşemediklerini belirten Suriyeliler, verilen izin sayesinde bayramı ülkelerinde geçirecekleri için çok heyecanlı olduklarını dile getirdiler.

Yaklaşık 5 yıl önce Suriye'deki savaştan dolayı Türkiye'ye gelerek İstanbul'a yerleştiğini belirten Yusuf Yusuf, "Suriye'ye gitmek için dün akşam İstanbul'dan çıkıp Kilis'e geldim. Sınırda biraz bekledik, daha sonra ise Suriye tarafına geçtik. Her şey tamam! Ülkemize gidiyoruz. Allah razı olsun. İnşallah bayram için Suriye'ye gideceğim, ailemi çok özledim. Şimdi ailemin yanına gideceğim için çok mutluyum." dedi.

3 yıldır Türkiye'de olduğunu ve İstanbul'a yerleştiğini belirten İsmail Abdo da Suriye'de yapacak bir işi olmadığı için Türkiye'ye geldiğini belirterek, 3 yıldan sonra ilk defa bayramı ülkesinde geçireceği için çok mutlu olduğunu belirtti.

Abdo, "Bayram için Suriye'ye gideceğim ve inşallah ailemi ziyaret edeceğim. Elhamdülillah! Bayramda ülkeme gideceğim için çok mutluyum. İlk defa ülkeme gidiyorum. 3 senedir Türkiye'deyim, ülkemi ve ailemi çok özledim." ifadelerini kullandı.

Halil Yusuf da ​yıllar sonra bayramı ülkesinde geçirecek olmanın sevincini yaşadığını belirterek, savaşın tamamen sona ermesiyle tekrar doğup büyüdükleri topraklara yerleşmek istediğini ve bayram için verilen bu imkân için de çok teşekkür etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler