Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri 8 bin aileye katkı sağlayacak

Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri 8 bin aileye katkı sağlayacak

Bingöl Valisi Ali Mantı, Sütaş grubu tarafından Bingöl’de gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri yatırım planının 8 bin aileye katkı sağlayacağını söyledi.

Bingöl Valisi Ali Mantı, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda seçim güvenliği ve Sütaş grubu tarafından Bingöl’de gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri yatırım planı hakkında açıklamalarda bulundu.

Toplantıya, Vali Mantı'nın yanı sıra, Vali Yardımcısı Cevat Gün ve Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Ahmet Burtaşkıray da katıldı.

Vali Mantı, öncelikle 24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri nedeniyle, Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl’de de seçimin huzur içinde geçmesi için tüm kurumların seferber olacağını belirterek, basın mensuplarına da bu dönemde önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

“Bir seçim sürecinden geçiyoruz.” diyen Vali Mantı, “Şu anda seçim takvimi başladı. Tüm partiler milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etti. Artık hızlı bir şekilde seçim çalışmaları başladı. Bu çalışmalar süresince de sizlerin, bizlere her türlü kolaylığı göstereceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Vali Mantı, Sütaş grubu tarafından Bingöl’de gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri yatırım planı hakkında da açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de ses getiren projenin yatırımını Bingöl'e kazandırdıklarını söyleyen Mantı, projenin sadece Bingöl için değil tüm bölge için önemli bir yatırım olduğunu, iki yıl içinde fabrikaların kısmen üretime geçeceğini söyledi.

“10 bin kişilik doğrudan istihdam oluşturacak, yaklaşık 8 bin aileye katkı sağlayacaktır”

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen, Türkiye’deki 19 firma arasında yer alan SÜTAŞ tarafından Bingöl'de yapılması ve 2 yıl sonra da üretime başlaması planlanan tesisin, 10 bin kişilik doğrudan istihdam oluşturacağını, dolaylı olarak da yaklaşık 8 bin aileye katkı sağlayacağını belirten Vali Mantı şunları söyledi: “SÜTAŞ’ın Bingöl Yatırımı Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 20 Mayıs Pazar günü Resmî Gazete'de yayımlandı. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın 20 Mayıs Pazar günkü Bingöl'ü ziyaretinde vatandaşlara bu kararı müjdelemesinin ardından Bingöl Merkeze bağlı Çeltiksuyu köyü bölgesinde iş makineleriyle çalışmalara başlandı.”

“Bingöl’e 733 milyon TL tutarında yatırım yapılacak”

Vali Mantı, “Süt ürünleri fabrikası içinde her biri 2 bin sağmal kapasiteli 5 damızlık süt sığırı geliştirme çiftliği ile 6 bin 500 baş kapasiteli damızlık süt sığırı yetiştirme çiftliği, 5 bin baş kapasiteli besi çiftliği de yer alacak. Yem fabrikası günde 600 ton yem üretim kapasiteli olacak. Enerji tesisleri 6,4 megavat elektrik üretimi, organomineral gübre üretim tesisi ise günde 80 ton kapasiteli olacak. Tesisin temel atıldıktan sonra 2 yıl içinde üretime başlaması ve 4 yıl içinde bölüm bölüm tamamlanması planlanmaktadır. Tesiste, bin 12 kişiye istihdam, bölgeden süt alımı ile 5 bin üretici aileye de katkı sağlanacak. 'Bölgesel Kalkınma Projesi' niteliğinde olan yatırımın başlamasıyla bölgemiz, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretiminde önemli bir merkez haline gelecek. Tesislerde işlenecek sütün büyük bir kısmı bölge çiftçileri tarafından sözleşmeli süt sığırcılığı modeli ile üretilecek. İhtiyaç duyulan çiğ sütü üretebilmek için gerekli kaba yemin üretiminin çok büyük bir kısmı da yine bölge çiftçilerince sözleşmeli kaba yem üretim modeli ile sağlanacaktır.” dedi.   

Yatırımların faaliyete geçmesinden sonra, tam kapasiteye ulaşıldığında, süt, kaba yem, kesif yem ve ham madde alımı ile taşıma ve dağıtım hizmetleri, diğer bölgesel mal ve hizmet alımları, gübre ve atık alımları ve ücret olmak üzere bölge insanına yılda 803 milyon, ayda 67 milyon lira nakden ödeme yapılacağını aktaran Vali Mantı,  “Yine, fabrikada üretilecek bölgesel ürünler için gerekli olan koyun ve keçi sütü ihtiyacı bölgedeki çiftçilerden karşılanacağından SÜTAŞ yatırımı koyun ve keçi yetiştiriciliğini de geliştirecektir.” diye konuştu.  

“Sütaş’ın Bingöl yatırımının gerçekleşmesi için şimdiye kadar Valiliğimiz çok önemli çalışmalar yürütmüştür.” diyen Vali Mantı, “Yatırıma ait tesislerin en önemli kısımlarının yapılacağı Çeltiksuyu Köyü sınırları içinde bulunan arazilerin hazine arazisi olarak tescili,  birleştirilmesi, bu arazilerin imar planının yapılması, bu alanda yeni bir yol yapılması gibi çalışmaları süratle tamamladık. Yine Merkez Kılçadır mevkiinde bulunan tescil harici arazilerin hazine adına tescil edilerek yatırıma tahsis edilmesi için çok hızlı bir şekilde ilgili kurumlarımızla bu işlemleri tamamladık. SÜTAŞ yatırımı ilimizin gelişmesi, imajı, kalkınması ve istihdam imkanları açısından tarihi öneme sahip bir yatırım olduğu için yatırımın gerçekleşmesi için bütün imkanlarımızı seferber ettik. Bundan sonraki süreçte de bu yatırımın 'Bölgesel Kalkınma Projesi' olarak hayata geçmesinde gerekli çalışmaları yürüteceğiz.” İfadelerini kullandı.  

Toplantı, yapılan karşılıklı bilgi alışverişinin ardından sona erdi. (Nihat Kanat-İLKHA) 









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.