Suudi rejimi 3 davetçi alimi idama hazırlanıyor

Suudi rejimi 3 davetçi alimi idama hazırlanıyor

Suudi rejiminin, Ramazan ayından sonra davetçi kimliği ile bilinen 3 büyük alimi idam etmeye hazırlandığı belirtildi.

Suudi rejiminin, Ramazan ayından sonra davetçi kimliği ile bilinen Selman Avde, Avd Karni ve Ali Ömeri adındaki 3 büyük alimi idam etmeye hazırlandığı belirtildi.

Küresel çaptaki davet çalışmalarıyla birlikte, özellikle sosyal medyada çok fazla tanınan alimlerin idam edileceğiyle ilgili haberin, hükümete yakın bir kaynak tarafından ailelere aktarıldığı ifade edildi.

Suudi yetkililer, 2017 yılının eylül ayında alimlere, davetçilere ve fikir adamlarına yönelik operosyan başlatmıştı. Söz konusu alimlerin de bu operasyonlar esnasında tutuklandığı belirtildi.

Yargılanmalarının gizli bir şekilde yapıldığı alimlere “terör” suçlaması yöneltildi, idam ile cezalandırılmaları istendi. 

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre alimlerin idam edilmesinde gevşek davranılmayacak ve oyalanma olmayacak.

İdam için uygun bir vaktin beklendiğini ifade eden kaynaklar, ABD ve İran arasında artan gerilimin, bu süreci daha da hızlandırabileceğini ifade etti.

Başka bir hükümet kaynağı da nisan ayında 37 kişinin idam edilmesinin, uluslararası toplumun tepkisini ölçmek olduğunu belirtti.

Kaynaklardan birinin ifadesine göre; körfez gerilimi Suudi rejimini bu konuda cesaretlendirdi.

İsmini vermek istemeyen bir alim yakını ise “Eğer bu idam gerçekleşirse çok tehlikeli bir adım ve adeta kırılma noktası olur." dedi.

Riyad Ceza Mahkemesinde yargılanan 3 alimin son duruşmaları 1 Mayıs'ta yapıldı ancak mahkeme başka bir tarih belirtmeden duruşmayı erteledi.

Suudi İnsan Hakları Örgütü'nün bildirdiğine göre, "Uyanış Uleması" topluluğundan olan Selman Avde, "Suudi Arabistan ve Katar arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesini destekleyen" bir Twitter mesajı nedeniyle tutuklandı.

Şeyh Avd Karni  ve ünlü televizyoncu Ali Ömeri de Suudi hanedanlığına yönelik muhalif bir isim olarak bilinen Avde ile birlikte tutuklanmıştı. Ülkede 20'ye yakın alim ve davetçinin tutuklandığı ile ilgili daha önce, başta sosyal medya ve söz konusu alimlerin yakınları tarafından açıklamalar yapılmıştı.

Selman Avde, daha önce Körfez Savaşı'nın ardından Suudi rejimine yönelik eleştirileri nedeniyle 1994-1999 yılları arasında tutuklu kalmıştı.

Suudi kraliyet ailesi, ülkedeki İslami muhalefeti kendi yönetimine karşı yöneltilen en büyük iç tehdit olarak görüyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.