Suya ve ateşe dayanıklı kâğıt üretildi

Suya ve ateşe dayanıklı kâğıt üretildi

Çin'de yapılan çalışmalarda suya ve ateşe dayanıklı kâğıt üretimi yapıldı.

Çin'de Şanghay Seramik Enstitüsünden bilim adamları, hem sıvıya hem de ateşe dayanıklı kâğıt üretti.

Araştırmacılar, kâğıdın yapısını değiştirmek için "hidroksiapatit" adı verilen ve hayvanların diş minesi ile kemiklerinde bulunan bir tür kalsiyum kullandı.

Geliştirilen kâğıdın, 200 santigrat derece ateşin yanı sıra kahve, meyve suyu, çay gibi sıvılara dayanıklı olduğu belirtildi.

Daha önce suya ya da ateşe dayanıklı kâğıtların mevcut olduğuna değinen araştırma ekibinin başkanı Zhu Yingjie, hem çeşitli sıvılara hem de ateşe dayanıklı kâğıdın ilk defa geliştirildiğini söyledi.

Üretilen kâğıdın kaligrafiden reklam panolarına kadar pek çok farklı alanda kullanılabileceğini dile getiren Yingjie, "Kâğıt, üzerindeki yazılara hiçbir zarar gelmeden su ile temizlenebilecek. Bu kâğıt önemli belgelerin yüzyıllar boyunca saklanmasını sağlayacak. Çünkü herhangi bir yangın ya da su basması durumunda yok olmayacaklar. A4 boyutundaki bir kâğıt sıradan kâğıtlardan bir miktar daha pahalı olacak. Büyük miktarlarda üretime geçilmesi durumunda fiyat da düşecek." dedi.

2008'den bu yana proje üzerinde çalışan ekip, ürünü gelecek 3 ay içerisinde piyasaya sürmeyi planlıyor. (Hamza Adiyaman-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler