Tanıkların dilinden 15 Temmuz direnişi-14

Tanıkların dilinden 15 Temmuz direnişi-14

15 Temmuz gecesinin hiç şüphesiz binlerce kahramanı var. Bunların başındaysa bedenlerini feda etmiş 249 can geliyor. O gece yaralanan binlerce kişiden olan 72 yaşındaki Mustafa Zorova ise farklı hikâyesiyle öne çıkıyor.

15 Temmuz gecesi darbecilerin açtığı ateşle yaralanan 9 çocuk, 15 torun sahibi 72 yaşındaki Mustafa Zorova o geceyi İLKHA'ya anlattı.

Darbe gecesi Mürted (Akıncı'lar) 4. Ana Jet Üs Komutanlığı önüne gelen 9 çocuk, 15 torun sahibi Mustafa Zorova, o gece yaşadığı unutulmaz anları tekrar dile getirirken, darbeci askerlerin, bulundukları yerde 9 kişiyi şehid edip, onlarca kişiyi de yaraladığını söyledi.

15 Temmuz'da büyük bir direniş göstermelerinden dolayı Ankara'nın 'Kahraman' ismini alan Kazan ilçesinde ikamet eden Mustafa Zorova, ilçe belediyesinden yapılan çağrıyı duyduktan sonra buradan hareket ederek, Mürted (Akıncı'lar) 4. Ana Jet Üs Komutanlığı önüne geldi. Burada bir rütbeli darbeci tarafından açılan ateş sonucu bacağından yaralanan Zorova'nın o gece yaşadıkları ve ekranlardaki unutulmaz ifadeleri hafızalardaki yerini koruyor.

İLKHA muhabirine konuşan Mustafa Zorova, bacağına isabet eden G3 mermisiyle gazi olduğunu belirterek, yaklaşık 20 ameliyat geçirmesine rağmen ayağının hâlâ iyileşmediğini, 15 Temmuz gibi bir kalkışma daha olursa tek bacağıyla yeniden sokaklara çıkacağını söyledi.

"Komutan! 'hepsini vurun' dedi" 

Aynı anları yaşar gibi, uzandığı yatağından o gece olup biteni anlatan Zorova, sözlerine şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da ezan sesini gece saat 02.30'da duydum. Duyar duymaz arkasından dediler ki, 'Türkiye Cumhuriyeti elden gidiyor. Bayrağını, devletini, Allah'ını seven belediyenin önüne gelsin, Mürted (Akıncı'lar) 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'na gidiyoruz.' Ben de hemen içeriye girdim ve eşime, 'beni belediye başkanı çağırmış acele oraya gidip geleceğim' dedim. Eşim de 'çabuk git de gel' dedi. Ben indim ve belediyenin önüne geldim. Zaten akşamdan herkes 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'na gitmişti. Oraya vardığımda otobüsçüye dedim ki, 'Kardeşim niye gitmiyorsunuz, bak salalar veriliyor.' o da 'Amca gidenleri götürüyoruz, zorla kimseyi götüremeyiz.' dedi. Orada bulunanlara, 'ben hepinizin yerine giderim' der demez onlar da yürüdüler. Hemen bizi 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'na yakın bir yere indirdiler. Oraya varır varmaz komutan oradaki askerlere, 'Bunlar burayı rehin almaya geldiler, bir tane canlı görmeyeceğim, hepsini vurun.' dedi. Ben de hemen oradaki askere, 'Oğlum biz geleli saniye olmadı, sormadan siz dedenizi nasıl vuracaksınız? Hiç Allah korkusu yok mu' dedim, öylece kaldı." dedi.

"Ön sıradaki 9 kişinin hepsi ölmüş sadece 2 kişi canlı kalmıştı"

Üç kurşunla yaralandığını, 20 ameliyat geçirdiğini, ama hâlâ acısının dinmediğini söyleyen Zorova, vurulduğu anı ve sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

"Sağ tarafta komutan vardı, hemen attığı gibi beni düşürdü. Ondan sonra bir o yana tarattı, bir de bu yana… Ses kesildi. Ben o sırada askere, 'Oğlum ben bu yaradan ölmem, belimdeki kayışı çıkarıp, bacağıma dolayıp kanı durdurursan ölmem.' dedim. O da bacağımı sıktı ve telefonu da cebime koydu. Bir de ona, 'Ambulans çağır hakkımı helal ediyorum.' dedim. O çağırana kadar ben arkadaşlardan yardım istedim. Ön sıradaki 9 kişinin hepsi ölmüş, sadece 2 kişi canlı kalmıştı. Orada beni attılar ambulansa, doğrudan Numune Hastanesine götürmüşler. Sağlık Bakanı buradaydı. Hemen beni ameliyata alırlarken, aklım sadece bunu algılıyor, 'Gaziyi kaybediyoruz, çabuk olun.' denildi. Başka bir şey hatırlamıyorum. Ameliyattan sonra gözümü açtığımda akşam olmuştu. Gözümü açar açmaz bizim belediye başkanını gördüm. Başkanın bileğinden tuttum, 'Başkanım Türkiye Cumhuriyeti gitti mi duruyor mu?' dedim. O da 'sizlerin sayesinde Türkiye Cumhuriyeti dimdik ayakta Mustafa amca.' dedi. 20 kez ameliyat oldum. Hâlâ da bacağımın sancısı devam ediyor. 3 tane kurşun yedim. 3 kurşun bacağımı parçalamış gitmiş."

"Yine böyle bir şey olsa tek bacağımla giderim"

Zorova, "15 Temmuz'un üzerinden bir yıl geçti, hâlâ ağrılarım devam ediyor, ama gel gelelim 15 Temmuz olunca, dün yeniden salaları duyunca, yine demir gibi oldum. Allah Türkiye'ye bir daha bunu yaşatmasın. Yine böyle bir şey olsa tek bacağımla giderim. Öleceğim hiç aklıma gelmez. Yalnız o zaman ki gibi 'gelin beni vurun' diye sallana sallana gitmem. Onlar bize sıkarsa iki de biz onlara sıkarız." dedikten sonra, tutuklu bulunan FETÖ üyelerinin idam edilmesini istediğini belirterek şunları ekledi:

"Elebaşları FETÖ erkekse gelsin Türkiye'de bir emir versin de görelim bakalım, nasılmış yaşamak. Bakalım yaşama vakti olacak mı dünyada. Bunlar hep onun başının altında çıktı. 40 senedir bizi içimize, ağaca çürük kurdu girer gibi öyle işlemiş. Yargıtay'ımıza, savcımıza, generallerimize kadar yükselmişler. Her tarafı tutmuşlar, tutmadıkları yer kalmamış. Elini attığın yerde FETÖ'cü çıkıyor. Bunların idamını istiyorum. Kimse bize karışamaz. İdamı çıkarsalar, bunlardan 685 büyük rütbeli var, bunları bir idam etseler dünya ayağını denk alır. Allah Türkiye Cumhuriyeti'ne bir daha böyle bir şey yaşatmasın. Tek diyeceğim, herkes devletine, bayrağına, milletine, vatanına sahip çıksın. Hepimiz kardeşiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Birbirimize sımsıkı sarılırsak bizi kimse yenemez."

1960 ve 1980 darbelerini de yaşayan 15 Temmuz kahramanlarından 70 yaşındaki Mustafa Zorova, darbe girişiminde rehin alma ve bombalama eylemlerinde merkez olarak kullanılan Akıncı Üssü'ne giderek darbecilere karşı direndi.

O gece halk Akıncı Üssü çevresine gelerek saman balyalarını ateşe verdi ve uçakların görüş mesafesini daralttı. Üs önünde toplanarak darbecilere karşı direnen halkın gittikçe kalabalıklaşması üzerine üste bulunan darbeciler yaylım ateşi açtılar. Bu olayda aralarında Mustafa Zorova'nın da bulunduğu 40 kişinin yaralandı, 5 kişi ise şehid oldu.

Kalkışmanın olduğu gün adı Kazan olan ilçedeki halkın göstermiş olduğu direnişten ötürü, ilçesinin ismi Kahramankazan olarak değiştirildi.

İLKHA















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.