Tarihi Barutçu Hanı restorasyona alındı foto

Tarihi Barutçu Hanı restorasyona alındı foto

Şanlıurfa'da tarihi geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan 3 katlı Barutçu Han’ın tarihi dokusunun korunması amacıyla restorasyon çalışması başlatıldı.

Osmanlı mimarisiyle tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezi Urfa'da tüccarlar tarafından hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanılmıştı.

Tarihi Kapalı Çarşı içerisindeki Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde yer alan Barutçu Hanı, ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulması nedeniyle   'Barutçu' ismini almıştı. Geçen süreç içerisinde yıpranarak tarihi dokusunu yitirmek üzere olan handa restorasyon çalışması başlatıldı.

Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu hanın tarihi özelliğine uygun bir şekilde tekrar  hayata kazandırılması için çalışmaların sürdüğü Barutçu Han’ın çevre esnafı, çalışmaların tamamlanması ile bölge turizminin daha da gelişeceğini söyledi.

Kapalı Çarşı esnaflarından Abit Aslan, "Barutçu Hanı, çarşımız için tarihi bir yer. Buranın yapılması ile birlikte Urfa'ya büyük katkısı olur. Buraya esnaf gelir, yerli ve yabancı turist gelir. Barutçu Hanı, turizmin kalkınmasına büyük katkı sağlar." dedi.

Restore çalışmalarını heyecanla takip ettiklerini belirten Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Kenan Çullu ise,  "Barutçu Hanı, Osmanlı dönemine ait bir han. Geçmiş dönemlerde kullanılamaz hale gelen bir yerdi." şeklinde konuştu.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.