Tarihi çarşılarda ramazan bereketi

Tarihi çarşılarda ramazan bereketi

Mardin'de tarihi çarşılarında yaşanan ramazan bereketi, uzun süredir durgunluk yaşayan esnafın yüzünü güldürdü.

Cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanın zincire vurulduğu, cennet kapılarının sonunda kadar açıldığı rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı ramazan yarın başlıyor. Bugün ilk teravih namazı kılacak ve ardından ilk sahura kalkılacak. Yarın ise ramazan ayının ilk orucu tutulmuş olunacak.

Mardin’in tarihi çarşılarında ise ramazan hareketliliği yaşanıyor. Ramazan ayına saatler kala, başta Cumhuriyet, Hasan Ammar Çarşısı ve semt pazarları olmak üzere tüm esnafı alışveriş heyecanı sardı.

Ramazan ihtiyaçları için Mardinlilere hazırlık yapan esnaf, birbirinden süslü ve bol çeşitli tezgâhların çoğunda ramazanın vazgeçilmez tatları hurma, meyan kökü şerbeti, tatlı, sahurluk ilk sıralarda yerini alıyor.

Mardin'de sit alanında yer alan Sokul Bakar Çarşısı başta olmak üzere tarihi çarşıların yanında mahallelerde kurulan pazarlarda alışveriş için tercih edilen mekanların başında geliyor.

Vatandaşlar en çok iftarlıklar olan hurmaya rağbet ederken sahur içinde farklı yiyecekleri alarak hazırlık yapıyor. İftar ve sahur sofraları için alışveriş yapan vatandaşlar, esnafın da yüzünü güldürüyor.

Ramazan öncesi işlerin durgunluğundan şikâyetçi olan esnaf, ramazanın gelmesi ve son günlerde artış gösteren turist sayısıyla müşterilerin oluşturduğu hareketten memnun görünüyor.

“Ramazan bereketini de beraberinde getirdi”

Tarihi çarşının ramazan ayının gelmesiyle en kalabalık günlerini yaşadığını anlatan Arasa Kapalı Çarşı esnafı İbrahim Bubekoğlu, şunları söyledi:

“Ramazan bereketini de beraberinde getirdi. Allah'a şükürler olsun. Bir süreden beri işler durgundu, işler hareketlenince tüm esnaf mübarek ayın bereketinden yararlanıyor. Ramazana en güzel şekilde hazırladık. Ramazan öncesi çarşımıza bir hareketlilik geldi. Ramazan ayının bolluk bereketi, çarşımıza da yansıdı. Ramazan bereketiyle geldi, inşallah bu bereket ramazan boyu sürer. Havalar da serin, insanlarımız inşallah metanetli olur. Her şey güzel geçer.”

“Tahin ve helva satışları başladı”

Mardin turizminin çok iyi gittiğini ve işlerinin yoğun olduğunu kaydeden esnaf Mehmet Yertüm ise Şehri Ramazan’ın gelmesiyle tahin ve helva satışlarına başlayacaklarını söyledi.

Yertüm, “Malum bölgemizde vatandaşlar sahurda en çok pekmez, tahin ve helvayı tercih ediyorlar. Bu bir gelenek haline geldi. Eski insanlarımız da tok tuttuğu için tahin ve helvayı tercih ediyorlar, şimdi ki nesil bu gıdaları tercih ediyor.” dedi.

Ramazan hazırlıklarını yaptıklarını dile getiren Yertüm, İslam âleminin mübarek ramazanlarını tebrik etti.

“Ramazanın gelmesiyle işlerimiz bayağı açıldı”

Köy ürünlerini satan Musa Yücesoy, “Ben daha çok sahurluk satıyorum. Tahin, pekmez, helva, yoğurt, süt, peynir, bal, yumurta ve yağ gibi doğal ürünleri satıyorum. Müşterilerimiz de daha çok bu doğal ürünleri tercih ediyorlar. Allah’a şükür, ramazanın gelmesiyle işlerimiz bayağı açıldı. Bizler de elimizden geldiği kadar insanlarımızı mutlu etmeye çalışıyoruz. Ramazan ayı tüm İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.  

Alışverişe çıkan vatandaşlar ise “Bugün ramazan ayının ilk teravihini kılacağız ve ardından sahura kalkacağız. Allah izin verirse yarın oruçlu olacağız. Alışverişimizi yaptık, eve dönüyoruz.” ifadelerini kullandılar. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler