Tarihi Eyyubi Camisinin taşınma süreci başladı

Tarihi Eyyubi Camisinin taşınma süreci başladı

Tarihi Hasankeyf ilçesinde 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi Camisi'nin Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine taşınma süreci başladı.

Batman'ın antik kenti olan Hasankeyf ilçesinde 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi (Kızlar) Camisi'nin Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a taşınma süreci başladı. Sekiz bölüm halinde taşınacak olan yapının 115 ton ağırlığındaki ilk bölümü sabah taşınmak üzere 48 tekerlekli SPMT aracına yüklendi.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerden 4 bin 600 tonluk Eyyubi Camisi'nin taşınma çalışmaları başladı.

Tarihin, çevresel ve kültürel değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında ilçedeki tarihi eserler, Hasankeyf Kültürel Park Alanı'na bir bir taşınıyor.

Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle Zeynel Bey Türbesi'nin baraj gölü alanından çıkarılarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilmesinin ardından İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı da başarılı bir şekilde taşındı.

Süleyman Han tarafından 1407 yılında inşa ettirilen Süleyman Han Külliye Camisi'nin 36 metre yüksekliğindeki minaresinin taşlarının söküm işlemi tamamlandı. Cami'nin tarihi kapı ve çeşmesi ise bütün olarak taşınacak. Minarenin Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki birleştirme işlemi ise yılsonuna kadar tamamlanacak.

Er-Rızk, Eyyubi ve Koç camileri için koruma ve taşıma çalışmalarıyla ilgili süreç devam ediyor. Bu kapsamda, kesin inşa tarihi bilinmeyen, yapı bezemesi ve planıyla 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilen eserler arasındaki en ağır yapı olan Eyyubi Camisi de taşınmaya başlandı.

Hasankeyf'te şu ana kadar taşınan ve taşınacak olan en ağır yapı olma özelliğine sahip tarihi Cami'nin bahçe duvarları 6 parça halinde, SPMT aracı ile taşınacak. Caminin 4 bin 600 ton ağırlığındaki ana gövdesi ise iki ayrı parça halinde taşınacak. Bahçe duvarlarından 115 ton ağırlığındaki kapı kısmı 48 tekerlekli SPMT aracına yüklendi.

Sabah saatlerinde Dicle Nehri üzerinde inşa edilen 12 kutu menfezden oluşan köprü üzerinden Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki geçici koruma alanına taşınacak.

Taşıma işleminin yaklaşık iki hafta sürmesi öngörülüyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.