​Tarihi kale kapısının üçüncü parçası geçici depo sahasına taşındı

​Tarihi kale kapısının üçüncü parçası geçici depo sahasına taşındı

​Tarihi Hasankeyf ilçesinde Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan 600 yıllık Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın üçüncü parçası da geçici depo sahasına taşındı.

HES projesi kapsamında Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma işlemleri devam ediyor. Pazartesi gününden beri taşınmaya başlanan Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın üçüncü parçası da geçici depo sahasına taşındı.

Bugün saat 16.30'da taşınmasına başlanılan Hasankeyf Kalesi Orta Kapı'nın üçüncü parçası Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) ile yeni yapılan köprüden geçerek Dicle Nehri karşısında geçici depoda SPMT üzerinde bırakıldı.

Akşam karanlığı nedeniyle taşıma çalışmalarına ara verilirken yarın sabah saat 08.00'da kaldığı yerden taşıma işi devam edilerek Kültürel Park Alanı’nda (Arkeopark) yeni yerine götürülecek.

Taşınan eserle ilgili açıklamalarda bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Ilısu Barajının ülkenin yüzyıllık vizyon projesi olduğunu söyledi.

"Çalışmalara yoğunluk vermeye başladık"

Hasankeyf’te su tutma sürecini başlattıklarını aktaran Kösalı, "Ülkemizin yüzyıllık vizyon projesi içinde yer alan Ilısu Barajında artık inşallah son aşamaya geldik ve su tutma sürecini başlattık. Bununla beraber artık Hasankeyf’teki çalışmalara yoğunluk vermeye başladık. Bu kapsamda daha önce Artuklu Hamamını, Zeynel Bey Türbesini, İmam Abdullah Zaviyesini minaresiyle beraber taşımıştık. Şimdi kalenin orta kapısını vadiden çıkarma çalışmalarına başladık. Bu hafta içinde üstteki iki parçayı geçici depo sahasına aldık. Bugün itibariyle de en alttaki parçayı artık daimi yerine götürüyoruz. Daimi yerindeki çalışmalar hazır. Bugünden itibaren yeni yerine yerleştirdikten sonra buradaki iş için özel olarak getirilen vinci de söküp oraya alacağız. Daha sonra geçici depoya koyduğumuz iki parçayı da üstüne monte ettikten sonra orta kapıyı daimi yerine koymuş olacağız. Orta kapıyı orada sağ tarafa yerleştiriyoruz. Sol taraftaki yapıları daha önce tamamladık." dedi.

"Yörede kıymet gören 5 türbe var, onları da taşıyacağız"

Zeynel Bey, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesinin Yeni Kültürel Park Alanı’nda (Arkeopark) yeni yerini aldığını, eklentilerinin taşınma sürecinin ise devam ettiğini belirten Kösalı, "Yeni Hasankeyf’e taşıdığımız bu 4’üncü eser. Daha önce Zeynel Bey Türbesini taşıdık. Etrafındaki külliye yapılarını da aslına uygun olarak tamamladık ve onunla ilgili işlemlerimizi tamamladık. Artuklu Hamamını taşıdık. Artuklu Hamamının sadece sıcaklık kısmını orada montajını yapacağız ve böylece onu da tamamlamış olacağız. İmam Abdullah Zaviyesini minaresiyle beraber taşıdık. Hemen altında Baldöken türbelerini yapıyoruz, iki tane. Yörede kıymet gören 5 tane türbe var; onları oraya taşıyacağız. Bunu bu yıl içinde tamamlayacağız. Orta kapı da taşıdığımız 4’üncü eserdir. Sol taraftaki eserlerin tamamını bitirdik, sadece İmam Abdullah Zaviyesinin bir eyvan duvarı kaldı. Onu da yarın taşımayı planlıyoruz." diye konuştu.

"Arkeoparkı yavaş yavaş oluşturmaya başladık"

Yeni Hasankeyf’te taşınacak eserlerle yepyeni bir turizm alanı oluşacağına vurgu yapan Kösalı, "Şimdi sağ tarafa geçiyoruz, bunlarla beraber orta kapıyı yerleştirdikten sonra Er-Rızık Camii, Kızlar Camii, Süleyman Han Camiinin minaresinin de yine taş taş sökümüne devam ediyoruz. Toplam 36 metre yüksekliğin yaklaşık 21 metresini söktük. Söküm işleri tamamlandıktan sonra da yeni yerinde hiç vakit kaybetmeden montajına başlayacağız. Böylece artık Arkeoparkı yavaş yavaş oluşturmaya başladık. Çevre düzenlemesiyle beraber orada yepyeni bir turizm alanı kazanacağız." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler