Tarihi Oxîn Medresesinde 63 alime icazet verildi

Tarihi Oxîn Medresesinde 63 alime icazet verildi

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu Beldesinde bulunan Tarihi Oxîn medresesinde yapılan bir törenle ilimlerini tamamlayan 63 alime icazet verildi.

BİTLİS- Mutki ilçesinde bulunan Oxîn Medresesinde düzenlenen icazet töreni Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Üç dilde sunuculuğu Medrese Alimler Vakfı (MEDAV) Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık’ın yaptığı icazet töreninin açılış konuşmasını bölgenin kanaat önderlerinden ve Oxîn Medrese Müderrisi Şeyh Fetullah Ayte yaptı.

Ayte, kendilerini en mutlu ve değerli gününde yalnız bırakmayarak, icazet törenine katılan misafirlere teşekkür ederek,: “Bu gün bizim en mutlu günümüzdür. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği ilim halkasını genişleterek devam ettiriyoruz. Bu gün yapacağımız bu programla ilimlerini tamamlayan 63 alim icazetini alacaktır. Rabbim bizleri de onları da doğru yoldan ayırmasın.” dedi.

Programda kısa bir konuşma yapan Bitlis Müftüsü Abdülkerim Akbaba ise, en fazla mutlu olanların medrese müderrisleri olduğunu ifade etti.

En kısa zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle burada bulunan müderris ve talebelerle bir araya geleceklerini belirten Bitlis Müftüsü Akbaba daha sonra: “ Bugün burada icazet belgesini  alacak hocalarımız alimlerimiz artık sorumluluklarını artırdılar. Çünkü ümmeti irşat etme ve aydınlatma görevi ile görevlendiler. Peygambere varis olma şerefine nail oldular. Bu ilim ve bilgilerini inşallah hilimle birleştirmeleri gerekiyor. İlmin lazımı hilimdir. Bu ilimleri hilimle birleştirdikleri zaman her şey daha güzel olacaktır.” Diye konuştu.

Akbaba, açıklamasına devamla ; “Sizleri burada medreselerimizdeki sağlam olan ehlisünnet inancı ve akidesini öğrendiğiniz için tebrik ediyorum. Buraya zorla değil, rızayı ilahi için gelen değerli misafirlerimize de teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Van Müftüsü Nimetullah Arvas’ın konuşmalarının ardında icazet törenine geçildi. Törende icazet veren müdderisler icazet verdikleri alimlerin isim ve künyelerini okudular. Dualar yapıldı. Yapılan duaların ardında icazet alan alimler katılımcıları ve müderrislerinin tebriklerini aldılar. İcazet alacak alimlerin salavatlar eşliğinde içeriye girmesiyle, duygulu anlar yaşandı. Katılımcılar, alimleri tek tek tebrik ederek, başarılar dilediler.  Alimlerle fotoğraf çekmek için vatandaşlar sıraya girdi.

İcazet alan alimler ve aileleri duygularını anlattılar. Yapılan icazet programının ardında misafirlere yemek ikramı yapıldı. Yapılan ikramın ardında program sona erdi.

Programa, Lübnan başta olmak üzere bölgenin farklı yörelerinde kanaat önderleri, alimler, şeyhler, müderrisler, il ve ilçe müftüleri, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlar ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 3 bin kişi katıldı.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.