"Tarım alanlarında konut yapılmasına tepki"

"Tarım alanlarında konut yapılmasına tepki"

Bingöl Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Fahrettin Anuk, tarım alanlarında konut yapılmasına tepki gösterdi.

Tarım ve ziraat alanlarına konut yapıldığını belirten Bingöl Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Anuk, tarım alanlarında konut ve yapının yapılmasına tepki göstererek, izni verilmemesi gerektiğini söyledi.

Anuk, “Konutlar yüksek yerlerde dağ eteğinde yapılır. Ülkenin kalkınmasında hayvancılık ve tarımın etkisi çoktur. Onun için tarım alanları imara açılmaması gerekir. Karşıda gördüğünüz gibi konutların yapıldığı yer birinci sınıf tarım arazisidir.” dedi.

Tarım arazilerinin teşvik kapsamında zenginlere verildiğini ifade eden Anuk, “Adama teşvik kapsamında 10 dönüm yer veriliyorsa 20 dönümde işgal ediliyor, bu işgallerden dolayı vatandaş mağdur ediliyor.  Ben bir çiftçi olarak bir metre tapumun dışına çıktığımda bana hemen ihbarname geliyor, şu kadar yer işgal etmişsin diye para ceza kesiliyor.” diye konuştu.

“Tüm hazine arazileri zenginlerin eline geçmiş durumda”

Bingöl ile Genç ilçesi arasında kalan tarım ve hazine arazilerinin zenginlere sunulduğunu ileri süren Anuk, “Bingöl ile Genç arasında kalan hazine arazilerinin kendince kendini ‘uyanık’ sanan bazı kimselere verildiğini biliyoruz. Yapılan toplulaşmadan sonra Bingöl-Genç arasında arada kalan hazine arazileri için bir araştırma yaptığınızda Bingöl’ün zenginleri ve siyasilerin elindedir. Bir iş için başvuru yapılıyor devlet arsa ve yer veriyor alan kişiler iş yapma peşinde değil, arsa kapma peşindedir. Örneğin bu arada olan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) orada kişi başı 15 dönüm arazi verilmiş ama işletme ve üretim yok.” ifadelerini kullandı.

“Tarım arazilerine yakın kurulan kum ocakları ve santrelleri ekinlere zarar veriyor”

Göynük Çayı, Genç ilçesinden başlayıp Karlıova ilçesine kadar uzandığını söyleyen Anuk, konuşmasına şöyle devam etti:  

“Merkez Elmalı köyünden tutun Büyüktekören köyüne kadar çayın, her iki tarafına duvar örülmüş. Maalesef Büyüktekören, Garip ve Ormanardı köyleri arasında kalan bölgede Göynük Çayı'nın etrafında kum ocakları ve santralleri ihale usulü ile verilmiş ve şu an işletiliyor. Buralarda tarım arazileri var, ekilen tarlalar kum ocaklarından toz-topraktan dolayı büyük zararlar görmektedir. Kum ocaklarının olduğu yerlerde çiftçi çok mağdur ekinler büyük zarar görüyor. Bu kum ocakların verdiği zarardan dolayı ilgili kurumlarda pek ilgilenmiyor. Kum ocaklarının olduğu bölgede tarım arazileri zarar gördüğü gibi yeşil alanlar ve ağaçlar da kuruyor hata suların kurumasına da neden oluyor.”

“Çiftçilerin sorunları bir türlü çözüme kavuşamıyor”

Son olarak Anuk, çiftçilerin sorunları da değinerek “Çiftçiler olarak büyük sorunumuz toplulaştırma, şeker pancarı, Toprak mahsulleri Ofisi (TMO), bunlar için başvuruyoruz bir gelişme olmuyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ziraat Odası merkezine sorunlar iletilmiş ama bir netice alamadık. Daha önceleri Bingöl ovalarında şeker pancarı üretimi yapılırdı ama şimdi sorunlardan dolayı üretilmiyor. Şuan buğday üretiliyor, o da su olmadığı için pek verim alınamıyor.” şeklinde konuştu.(Nihat Kanat-İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler