Tarım sektöründe ortalama gelir daha düşük oldu

Tarım sektöründe ortalama gelir daha düşük oldu

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014 sonuçlarına göre tarım sektöründe ortalama gelir tarım dışı sektörlerden çok daha düşük oldu.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014 yılı sonuçlarına göre; tarım sektöründe çalışanlar toplam çalışanların yüzde 20,3’ünü oluşturdu. Sektörde çalışan kadınların payı yüzde 49 iken, erkeklerin payı yüzde 51 oldu. Sonuçlar incelendiğinde tarım sektöründe ortalama gelirin tarım dışı sektörlerden çok daha düşük olduğu görüldü.

Tarım sektöründe gelir getirici bir işte çalışanların yıllık ortalama geliri 12 bin 461 TL iken, tarım sektöründe çalışan erkeklerin ortalama geliri kadınların iki katından fazla oldu. Bunun temel nedeni olarak tarım sektöründe çalışan kadınların çoğunlukla düşük gelir elde eden yevmiyelilerden oluşması oldu.

Tarımda erkek müteşebbisler kadınların iki katından fazla gelir elde etti

Tarımda ücretli ve maaşlı olarak çalışanlar 2014 yılında yıllık ortalama 13 bin 126 TL gelir elde ederken, yevmiyeliler 4 bin 772 TL, kendi hesabına veya işveren olarak çalışan müteşebbisler ise 13 bin 399 TL gelir elde etti.

Tarımda müteşebbis olarak çalışan erkeklerin, kadınların iki katından daha fazla gelir elde ettiği görüldü.

Eğitim tarım sektöründe de geliri artıran unsur oldu

Tarım sektöründe çalışan fertlerin yüzde 67,8’ini lise altı eğitimliler oluştururken bunu yüzde 15 ile okur-yazar olmayanlar, yüzde 10,2 ile bir okul bitirmeyenler ve yüzde 7,1 ile lise ve üstü eğitimliler takip etti.

Tarım sektöründe çalışan kadınların önemli bir bölümünün eğitim düzeyi düşük olduğu görüldü. Kadınların yüzde 3,5’i lise ve üstü eğitimli iken, erkeklerde bu oran yüzde 10,6 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre 2014 yılında tarım sektöründe çalışan ve okur-yazar olmayanlar yıllık ortalama 6 bin 939 TL gelir elde ederken, bir okul bitirmeyenler 10 bin 682 TL, lise altı eğitimliler 12 bin 691 TL, lise ve üstü eğitimliler ise 18 bin 906 TL gelir elde etti. (İLKHA)







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler