"Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız"

"Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız"

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, taşkına karşı her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülke olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, bilgilendirmelerde bulundu.

Su kaynaklarının rasyonel yönetimi ve verimli kullanımının zorunlu kılındığını anlatan Acu, DSİ'nin, bu anlayış çerçevesinde projeler geliştirdiğini belirtti.

Acu, "DSİ yatırımları; tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir. Bu yatırımlar aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamaktadır. Yaptığımız çalışmalar aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Son yıllarda bakanımızın da talimatıyla sırasıyla 'estetiği, emniyeti ve ekonomiyi' ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz. Taşkın koruma projelerimizi yaparken yukarı havzadan başlamakta, aşağı havzada ise gerekli dere ıslah çalışmalarını yürütmekteyiz. Ülkemiz genelinde taşkının zararlarını azaltmak maksadıyla taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini kurmak, kurulan sistemlerin işletilmesini sağlamak ve gerektiğinde taşkın erken uyarısı vermek üzere bakanlığımız bünyesinde 'Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi' kurulmuştur." dedi.

Bu Merkez'in, meteorolojik tahminlere bağlı olarak hidrometeorolojik çalışmalar yürütüp, tehlike arz eden bölgeler için uyarılar yayımlayacağını bildiren Acu, şunları kaydetti:

"DSİ'ce üretilen; gözlem istasyonları verileri (akım gözlem istasyonları, kar gözlem istasyonları, göl gözlem istasyonları, depolama tesisleri ve benzeri), taşkın kontrol maksatlı tesislerin karakteristik bilgileri, tarihi taşkın verileri, akarsu ve taşkın kontrol tesislerine menfi müdahalelere ait bilgiler, taşkın tehlike haritaları, havza master planları gibi verilerin noksansız ve hatasız olarak eş zamanlı kullanıma sunulması için gayret göstermekteyiz. DSİ'ce işletilen TAMBİS uygulaması çalışmalarını Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi ile koordineli olarak yürütmektedir."

"Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız"

Taşkının önlenmesindeki en önemli etkenin taşkın öncesi alınan tedbirler olduğuna dikkat çeken Acu, "Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız. Kritiklik arz eden rezervuarlarımıza bakıp, mansap şartlarının sağlanıp sağlanmadığına bakmak gerekir. Çalışmalarımızı bu kapsamda yürütmekteyiz." ifadelerini kullandı.

İLKHA










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.