Taziyeler yapılan masraflar nedeniyle amacının dışına çıkıyor

Taziyeler yapılan masraflar nedeniyle amacının dışına çıkıyor

​Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu, taziyelerde başta yemek olmak üzere yapılan masraflar nedeniyle amacının dışına çıktığını ve taziye sahiplerine ciddi bir külfet yüklediğine dikkat çekti.

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Latif Kaya, taziyelerde verilen yemeklerin taziye sahiplerine ağır bir yük yüklediğini belirterek, tüm taziye evlerinde yemek ikramının kaldırılması gerektiğini savundu.

Yazılı bir açıklama yapan Kaya, taziye ziyaretlerinin toplumun en önemli geleneklerinden ve dini vecibelerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Kaya, "Taziye ziyaretleri, taziye sahiplerinin acısını paylaşmak, yanlarında olunduğu duygusunu hissettirmek amacıyla yapılması gerekirken, yapılan masraflar nedeniyle amacının dışına çıkmakta ve taziye sahiplerine ciddi bir külfet yüklemektedir. Evveliyatta, şehirleşme ve ulaşımın seyrek olması nedeniyle, taziye evlerinde, misafirlere yemek ikram etme ihtiyacı hasıl olmaktaydı. Ancak şehirleşmenin artmasıyla, misafir yoğunluğu artmış, ulaşım kolaylaşmış, buna mukabil profesyonelleşen yemek sektöründe maliyetler artmış ve taziye sahibine yapılan maddi katkılar minimize olmuştur." dedi.

"Tüm taziye evlerimizde yemek ikramının kaldırılmasını istiyoruz"

Bazı taziye sahiplerinin bankadan kredi çekerek taziye yemeğini vermek zorunda kaldığına dikkat çeken Kaya, "Taziye sahibi acısını yaşayamadan, yemek organizasyonu ile ilgilenmek zorunda kalmış ve bunun 20-30 bin liraya varan faturaları ile muhatap olmak zorunda bırakılmıştır. Bu ağır yükün altından kalkamayan bazı taziye sahiplerinin, bankadan kredi çekmek zorunda kaldığı müşahede edilmiştir. Konu, birçok kesim tarafından gündeme taşınmakla birlikte, halkımızın misafirperverlik yönünün zarar görmesi endişesiyle, somut bir adım atılamamıştır. Konu ile ilgili din âlimlerimiz ve Diyanet temsilcilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde de taziyelerde yemek ikramının ve yemek yemenin münasip bir davranış olmadığı açıkça ifade edilmiştir. Bu minvalde, şehrimizdeki tüm taziye evlerimizde yemek ikramının kaldırılmasını ve hiç kimsenin taziye evlerinde yemek yememesini istiyoruz." diye belirtti.

"Yeni standartların belirlenmesini istiyoruz"

Kaya, "Taziyede sabit olarak kalan taziye sahipleri ve hizmet elemanları için ise belediyenin yapmış olduğu yemek yardımını gerekirse revize edip, şartlara uygun hale getirilmesini ve acılı ailenin hiçbir şekilde yemek masrafı ve organizasyonu ile muhatap edilmemesini talep ediyoruz. Ayrıca taziye evlerinin açılış saatlerinin yeniden düzenlenerek, taziye sahiplerinin istirahat edebilmeleri için zaman tanınması gerektiğini düşünüyor, bunun için yeni standartların belirlenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.