TBMM başkanı bugün belli oluyor

TBMM başkanı bugün belli oluyor

TBMM'de dün yapılan ilk iki tur oylamada hiçbir adayın yeterli çoğunluğa ulaşamamasının ardından bugün seçimin son 2 turu yapılacak. Üçüncü turda en fazla oyu alan 2 aday dördüncü turda yarışacak.

TBMM başkanlığı için AK Parti'den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP'den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP'den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın yarıştığı seçimin dün yapılan ilk iki tur oylamasında hiçbir adayın yeterli çoğunluğa ulaşamamasının ardından bugün seçimin son 2 turu yapılacak.

Dün yapılan ilk tur oylamaya 550 milletvekilinden 545’i katıldı. AK Parti adayı İsmet Yılmaz'ın 256 oy aldığı ilk turda, CHP adayı Deniz Baykal 125, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 81’er oy aldı. Hiçbir adayın seçilmek için gerekli olan 367'ye ulaşamaması üzerine ikinci tur oylamaya geçildi.

İkinci tur oylamada ise AK Parti adayı İsmet Yılmaz 256, CHP adayı Deniz Baykal 128, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 80’er oy aldı

Bugün yapılacak üçüncü turda 276 oy aday yeni başkan olacak. Ancak partilerin uzlaşmaması durumunda bu turda da başkan seçilemeyecek ve en fazla oy alan 2 aday dördüncü turda yarışacak.

Taktik savaşlarına sahne olması beklenen TBMM başkanlık seçiminde olası bir uzlaşmanın hangi partilerin koalisyona gideceği konusunda da ipucu vermiş olacak.

Bu turda HDP'nin CHP'nin adayı olan Baykal'a destek verebileceği belirtiliyor. Ancak, HDP'nin Baykal'a desteğini açıklaması durumunda MHP'nin, Baykal'a destek vermeyebileceği dile getiriliyor.

Meclis Başkanlığı seçiminin tamamlanmasının ardından partiler milletvekili sayılarına göre divan üyelikleri için verecekleri isimleri belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak.

Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teamüller gereği hükümeti kurma görevini seçimde en fazla oy alan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesi bekleniyor.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler