TBMM Başkanı Kahraman İran'da

TBMM Başkanı Kahraman İran'da

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 13. Konferansı'na katılmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a geldi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 13. Konferansı'na katılmak üzere geldiği Tahran’da İran Meclisi Dış Siyaset ve Ulusal Güvenlik Komisyonu başkanı Alaeddin Burucerdi, Türkiyenin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin  tarafından karşılandı.

Bu gün başlayan ve yarın sona erecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 13. Konferansı için gelen Kahraman, toplantıda Filistin başta olmak üzere İslam dünyası ve bölge sorunları üzerine konuşma yapacak.

Bu gün sabah saatlerinde toplantının açılışında konuşma yapan İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani ise İslam ülkelerinin başta ekonomi olmak üzere bölge sorunları çözümünde işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.

Filistin ve Kudüs'ün bu gün İslam dünyasının en önemli gündem konusu olduğunu belirten Laricani, "Kuds-ü Şerif, Filistin konulu toplantıların ana gündemini oluşturan öncelikli meselesidir. Fakat bir kaç yıldır, bölgedeki tekfirci ve terörist grubların ortaya çıkmasıyla birlikte, Filistin meselesi geri plana itilen bir konu olmuştur." dedi.

Laricani,  "İslam ülkeleri, terörizm meselesine yoğunlaştığı zaman ABD ve İsrail komplolarını hayata geçirip, Kuds-ü Şerif'i siyonist rejimin başkenti ilan etmiştir fakat İslam ülkelerinin dikkatli ve bilinçli hareketleriyle bu komplo etkisiz hale getirilmiştir. Filistin halkının mazlumiyetini unutmamalıyız, göz ardı etmemeliyiz.  İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği, İslam ümmetin sesidir. İslam ülkelerinin meselelelerinde, sorunlarına yoğunlaşması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İslam ülkelerinin zengin potansiyel, enerji ve yatırım alanlarına sahip olduğunu vurgulayan Laricani, bunların ortak noktalarda değerlendirilebileceğini söyledi.

Laricani, "Ayrıca bölgede terörizm sorunu vardır. Irak ve Suriye’de IŞID denilen terör örgütüne ciddi darbe vurulmuştur fakat terörizm meselesi henüz  bitmiş değildir.Terörizmle mücadele konusunda bütün İslam ülkeleri birlik olmalı,  bütün islam ülkeleri terörizmle mücadelede hazırlıklı olmalı." diye konuştu.

Son dönemlerde Afrika ülkelerine karşı Trump’un açıklamalarına da işaret eden Ali Laricani,  "ABD başkanı çok çirkin bir konuşma yapmıştır. Trump’un bazı ülkeler hakkında yaptığı konuşma  çirkin ve aşağılayıcı niteliklidir. Bu tür ifadeler, siyasi litaretürden uzak bir dildir. Bu dilden uzak, halklara saygı duyulması gerekir. Biz islam ülkeleri olarak bu tür ifadelerin takibçisi olmamız  ve bu tür tavırların düzeltilmesi gerekir." diye konuştu.

Kahraman, Laricani ile bir araya geldi

Öte yandan TBMM Başkanı Kahraman, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 13. Konferansı'na katılmak üzere gittiği İran'ın başkenti Tahran'da, İran İslam Cumhuriyeti İslami Danışma Meclisi Başkanı Laricani ile görüştü.

Kahraman, Laricani'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti.

İki ülkenin kardeş olduğuna işaret eden Kahraman, "kardeşiyle bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu." söyledi. Laricani de Kahraman'a, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Görüntü alınmasının ardından görüşme basına kapalı devam etti.

TBMM Başkanı Kahraman'a, TBMM katip üyeleri AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz ile TBMM İdare Amiri Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yusuf Beyazıt, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve bazı milletvekilleri de eşlik ediyor. 

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.