TBMM Tezkere için olağanüstü toplanıyor

TBMM Tezkere için olağanüstü toplanıyor

TBMM, Türkiye'nin "sınır ötesi operasyon" yapmasına izin veren tezkerenin süresini uzatma talebini görüşmek için bugün olağanüstü toplanıyor.

Süresi 2 Ekim’de dolan sınır ötesine operasyon izni veren tezkere için Türkiye Büyük Millet Meclisi, AK Parti'nin başvurusu soncu bugün saat 13.00'te olağanüstü toplanıyor.

7 Haziran seçimlerinden sonra bugün ikinci kez olağanüstü toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak seçim hükümetine dışarıdan atanan 11 Bakan'ın yemin etmesi bekleniyor.

Daha sonra TSK'ya gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere girme ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresinin görüşülmesine geçilecek.

Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşacağı görüşmelerde, AK Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, CHP Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray söz alacak. MHP ve HDP grubundan da milletvekilleri partilerinin görüşlerini anlatacak.

Yapılacak konuşmaların ardından oylamaya geçilecek. Tezkerenin süresinin bir yıl uzatılması için Meclis oturumuna katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun ‘evet’ demesi gerekiyor.

Geçen yıl aynı tezkereye 'savaş tezkeresi' itirazıyla ret oyu veren CHP'nin bugün yapılacak tezkere görüşmelerinde "evet" oyu kullanacağı belirtiliyor. MHP'nin geçen yıl olduğu gibi yine 'evet' oyu kullanacağı açıklanırken, HDP ise 'hayır' oyu kullanacak.

Tezkere, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını" öngörüyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler