TCDD'de çalışan geçici işçiler kadro istiyor

TCDD'de çalışan geçici işçiler kadro istiyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında geçici işçi olarak çalışan işçiler, kendilerine sahip çıkılmadığını savunarak tepki gösterdi. Devletten kadro talebinde bulunan işçiler, emeklerinin karşılığını istediler.

BİTLİS - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında (TCDD) geçici işçi olarak çalışan işçiler, kendilerine sahip çıkılmadığını savunarak tepki gösterdi. Devletten kadro talebinde bulunan işçiler, emeklerinin karşılığını istediler. Tatvan –Muş arasında bulunan demiryolu onarımında çalışan onlarca işçi, Devlettin, TCDD’de çalışan mevsimlik işçilere sahip çıkılarak kadro verilmesi gerektiğini söylediler.

 

“Hükümet 12 yıldır TCDD’de çalışan işçiler için bir şey yapmadı”

1975 yılından bu yana demiryollarında sezon işçisi olarak çalıştıklarını belirten İzzet Açıkbaş, Devletin kendilerine duyarsız davranarak görmezden geldiğini söyledi. Daha önceleri AFAD işçileri olarak işe alındıklarını hatırlatan Açıkbaş, “Daha önce 5.’inci Bölge Demir Yolunda doğal afetler nedeniyle işe alındık. İşçi sayımız ilk olarak 7 bin kişiydi.  Çalışan işçilerden kimi yaş haddi ile emekli olmuş, kimi işçiler ise daha 300-700 günü doldurmadan yaşı 60 olduğu için işi bırakmak zorunda kalmıştır.” dedi.

 

Şuan 5.’inci Bölgede 980 işçiyle çalıştıklarını ifade eden Açıkbaş, “Neticede bu insanlar 60 yaşlarına vardı.  Bu yaşa gelince ise çalıştıranlar tarafından işten atılıyor. Bizler yılda en fazla 157 gün çalışıyoruz. Bu kadar az bir süre çalışma ailemizi geçindirmek için yeterli değildir. En ağır şartlarda çalışıyoruz. Bizler bölgede çalıştığımız için olup bitenleri biliyoruz. 12 yıldır emekli kardeşlerimiz için hiçbir şey yapılmadı.”şeklinde konuştu.

 

“Kimse sesimizi duymak istemiyor”

Açıkbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haklarımız gündeme taşınmadı. Kimse bizlerle ilgilenmedi. Başbakanımızdan ricamız şudur, yapılan kurul toplantılarında bizim sorunlarımızı da gündeme taşısınlar. Bu emekçilerin döktüğü alın terinin karşılığını versinler. Bu emekçilere kadro vererek devamlı çalıştırsınlar. Yaşı dolan kardeşlerimize de bir imkan tanıyarak mağdur etmesinler.” diyerek kadro taleplerini dile getirdi.

 

“En zor şartlarda çalıştırılıyoruz”

Devletin kendilerine sahip çıkmadığını dile getiren, Abdülbari Al, Bekir Altıngök, Şehmus Kaya ise, “Her birimiz yaklaşık 30 yıldır çalışıyoruz. Soğuk ve sıcak havalara aldırış etmeden en zor şartlarda çalıştırılıyoruz. Ama bu güne kadar Hükümetin desteğini görmedik. Haklarımızı iyileştirme adına tek bir adım atılmış değildir. Soma faciasında hayatını kaybedenlere maaş bağlandı. Acaba bizler de herhangi bir faciada toplu olarak hayatımızı kaybettikten sonra mı bizlere sahip çıkılacak” diyerek Devletin çalışan işçilerin alın terini vermesini istedi.

 

“Diğer kamu işçilerine kadro verildiği gibi bize de verilsin”

Hükümetten bugüne kadar hiç bir destek görmediklerini dile getiren Haci Yaman ve Abdülkerim Kaplan, ise “Bizlere zorunlu olarak yılda 6 ay çalışacaksınız diyorlar. Fakat bizler en fazla 3 ay çalıştırılıyoruz. 3 ay çalıştırıldıktan sonra iş bitti hadi eve gidin diyorlar. Yılın 9 ay’ı boş kalıyoruz. Her birimizin en az 6 nüfusu var. 9 ay boş kalınca bu ailelerimize nasıl bakacağız. Bizler de bu hükümete destek vermişiz. Her yıl 40 bin öğretmen 20 bin polis alınıyor. Neden yıllardır ezilen bu emekçilere kadro verilmiyor?  Bizler de Devletten, diğer kamu kurum ve kuruluşlara nasıl kadro veriliyorsa, demiryolunda zor şartlar altında çalışan işçilere kadronun verilmesini istiyoruz. “şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler