“Tek gayemiz sosyal güvenlik bilincini oluşturmaktır”

“Tek gayemiz sosyal güvenlik bilincini oluşturmaktır”

Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü, ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ münasebetiyle bir basın toplantısı düzenledi.

16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası’ münasebetiyle gazetecilerle bir araya gelen Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, Genel Sağlık Sigortası başta olmak üzere, Sosyal Güvenlik Destek Primi ve SGK mevzuatı açısından geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelik hükümlerinin uygulanması hakkında bilgiler verdi.

‘Sosyal Güvenlik Haftası’ nedeniyle bir basın açıklaması düzenleyen SGK Gaziantep il Müdürü Mehmet Uzun, tek gayelerinin sosyal güvenlik bilincini oluşturmak olduğunu belirtti. Uzun, 10 yıldır sosyal güvenlik konusunda iyileştirmeler yapıldığını belirterek, kanunlarda ufak aksaklıkların da yaşandığını da söyledi.

Eskiden insanların sigorta yaptırmak istemediğini, ancak artık yarım gün çalışanların bile sigortalı olmak istediğini belirten Uzun, “Benim paramı bana ver devlete vermene gerek yok derken bu gün tam tersi part time çalışanlar bile bizi ayda 15 gün göster maaşımızdan kes diyorlar. Bu gerçekten büyük bir değişim. Dolayısıyla otokontrol yani halk bu şekilde kendi hakkını aradığı zaman bunun denetimi de bunun uygulaması da daha kolay oluyor. Tek başına bir kurumun sosyal güvenlikle alakalı özelikle kayıt dışıyla alakalı mücadele etmesi çok zor.”dedi

26 Nisan tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olanların genel sağlık sigortası borçları silineceğini belirten Uzun, “Yani o tarihte ama 25 yaşını doldurmuş olanlar eğer o tarihte 23 yaşında, 22 yaşında, 24 yaşında ise o yaşa kadar. Bununla ilgili merkezimiz şu anda bir hazırlık yapıyor. Program yapıyor yani bir başvuruya, her hangi bir izdihama da gerek yok. Borcu olan genel sağlık sigortalılarımız otomatikman GSS borçları silinecek. Genel Sağlık Sigortası borçları olanlar ve bağımsız çalışan esnaf dediğimiz 4B'liler bunlarında 30 Hazirana kadar Bakanlar Kurulu kararıyla borcu olmalarına rağmen devlet hastanelerine ve devletin üniversite hastanelerine gitme imkanı var. Yani borçlu olmalarına rağmen sağlıktan faydalanabiliyorlar.”ifadelerini kullandı.

Uzun, “Esnaf, memur kim olursa olsun emeklilik sonrası iş hayatına devam edenlerin maaşından kesinti yapılmayacak. Bu da emeklilerimiz için büyük bir katkı.  Gaziantep'te de yüzde 32 civarında kayıt dışı istihdam var. Sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmeyen insanlar kendini hiçbir şekilde güvende hissedemez.”  şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.