“Teknolojinin hatalı kullanımı sağlık açısından riskler taşıyor”

“Teknolojinin hatalı kullanımı sağlık açısından riskler taşıyor”

Teknolojinin insanlar üzerinde sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu etkenlerin iyi huylu tümörlerin oluşmasına yol açabileceğini dikkat çekti.

Teknolojinin insanlar üzerinde sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu etkenlerin iyi huylu tümörlerin oluşmasına yol açabileceğini dikkat çekti.
 

Nörolog Uzman Doçent Doktor Ertuğrul Uzar, teknolojinin sağlık üzerindeki etkilerine değinirken cep telefonu ve bilgisayar kullanımının da iyi huylu tümörlerin oluşumunu tetiklediğini söyledi.

 

Bilim ve teknolojinin insan hayatını oldukça kolaylaştırdığını söyleyen Uzar, yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda telefon, tablet ya da bilgisayar gibi cihazların karşısında çok fazla zaman geçiren kişilerin yayılan elektromanyetik dalgalar nedeniyle baş ağrısından dolayı şikâyet ettiğini belirtti.   

 

“Gebelikte ve çocuklarda telefon kullanımı baş ağrısı nedeni olabilir”

 

Cep telefonunu yoğun kullanan ve baz istasyonlarına yakın bölgelerde yaşayanlarda baş ağrısı, hafıza değişiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik şikâyetlerin sık görüldüğünü söyleyen Uzar, “Telefonla uzun süre konuşanlarda baş ağrısı, kulakta ve başta yanma hissi oluşmaktadır. Gebelik döneminde ve çocuklarda kontrolsüz cep telefonu kullanımı migren ve farklı karakterlerdeki baş ağrılarına neden olabileceği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.” dedi.

 

“Psikoloji de olumsuz etkilenebilir”

 

İş yaşamının vazgeçilmez parçası olan bilgisayarların önemli sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Uzar daha sonra, “Uzun süre cep telefonu ve bilgisayarın kontrolsüz kullanımı; baş ve eklem ağrısı, işitme kaybı, sersemlik hissi, baş dönmesi, sıkıntı, stres ve gerginlik hali ile ilişkili sorunları ortaya çıkarmaktadır. Cep telefonu ve bilgisayar kullanan kadınlar erkeklerden daha fazla olumsuz etkilendiği de unutulmamalıdır.” ifadelerine yer verdi.

 

“İyi huylu tümör oluşumuna zemin hazırlar”

 

Cep telefonunun, özellikle baş bölgesinde hafif şiddette baskı veya yanma tarzında ağrılara sebep olabileceğini söyleyen devamla, Uzar, “Bu şikâyetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, “akustik nörinom” yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda iyi huylu tümörlerin oluşumunu da tetiklemektedir.” ifadelerini kullandı.

 

“Teknolojinin olumsuz etkilerinden kurtulmak isteyenler”

 

Uzar son olarak, “Teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için, çekim alanının düşük olduğu yerlerde konuşma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletişim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kişinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar. Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereği gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır.” ifadelerini kaydetti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.