Teknolojinin zararlı etkilerini azaltın

Teknolojinin zararlı etkilerini azaltın

Günümüzde hızla gelişen bilim ve teknolojinin yaşamı kolaylaştırıcı etkilerinin yanı sıra sağlık açısından bazı riskleri beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar, bu cihazların zararlı etkilerinden korunmak gerektiğini söylüyor.

Günümüzde hızla gelişen bilim ve teknoloji, yaşamı kolaylaştırıcı etkilerinin yanı sıra sağlık açısından da bazı riskleri beraberinde getiriyor. Telefon, tablet ya da bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçiren kişiler, yayılan elektromanyetik dalgaların yan etkileri nedeniyle bazı önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor. Memorial Dicle Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Birsen Aydın, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik cihazların zararlı etkileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Baş ağrısı ve uyku sorunlarına yol açıyor

Cep telefonunu yoğun kullananlarda ve baz istasyonlarına yakın bölgelerde yaşayanlarda baş ağrısı, hafıza değişiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik şikayetlerin sık görüldüğünü belirten Aydın, "Telefonla uzun süre konuşanlarda baş ağrısı, kulakta ve başta yanma hissi oluşabilmektedir. Gebelik dönemindeki kadınlarda ve çocuklarda kontrolsüz akıllı cep telefonu kullanımı migren ve farklı karakterlerdeki baş ağrılarına neden olabileceği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır." dedi.

Psikolojiyi olumsuz etkiliyor

"İş yaşamının vazgeçilmez parçası olan bilgisayarlar da önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır." diyen Aydın, "Bilgisayarın uzun süre ve kontrolsüz kullanımı; baş ve eklem ağrısı, işitme kaybı, sersemlik hissi, baş dönmesi, sıkıntı, stres ve gerginlik hali ile ilişkili sorunları ortaya çıkarmaktadır. Cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların sınırsız kullanımı, kadınları erkeklere göre daha yüksek oranda olumsuz etkiyle karşılaştırmaktadır." İfadelerini kullandı.

İyi huylu tümör oluşumuna zemin hazırlıyor

"Cep telefonu, özellikle baş bölgesinde hafif şiddette baskı veya yanma tarzında ağrılara sebep olabilir. Bu şikâyetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, "akustik nörinom" yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda çok az bir ihtimal de olsa iyi huylu tümörlerin oluşumunu tetikleyebilir." şeklinde konuşan Aydın "teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmek" için şu tavsiyelerde bulundu:

"Kulaklık kullanın. Cep telefonu ile kulaklık takılarak konuşulabilir. Çekim alanı düşük ise telefonla konuşmak için zorlamayın. Çekim alanının düşük olduğu yerlerde konuşma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletişim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kişinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar.  Uyurken telefonla aranızdaki mesafe uzak olsun. Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır.  Bilgisayar kullanımını sınırlayın ya da konforlu hale getirin. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereği gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler