Tıp Tarihi ve Tıp Etiği Van'da konuşuldu

Tıp Tarihi ve Tıp Etiği Van'da konuşuldu

6. Uluslararası İslam Tıp Tarihi Kongresi ve Ulusal Tıp Etiği-Hukuku Sempozyumu başladı.

VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, Tıp Etiği-Hukuku Derneği ve Uluslar arası İslam Tıp Tarihi Cemiyeti’nin işbirliği ile “6. Uluslararası İslam Tıp Tarihi Kongresi ve Ulusal Tıp Etiği-Hukuku Sempozyumu” başladı.

 

YYÜ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim dalının 9. yılında gerçekleştirilecek ulusal sempozyum ve uluslararası kongreye dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye'den yaklaşık 250 bilim insanı katıldı.

 

Van’da bir otelde başlayan sempozyum ve kongre 4 gün sürecek. Tıp Tarihinin önemli kilometre taşı olarak kabul edilen ve dünya tıbbına katkıda bulunan değerli İslam bilim insanları-hekimlerinin çalışmalarını, konularını içeren konferanslar, yurt içi ve yurt dışından katılan bilim insanları tarafından tartışılacak.

 

“6. Uluslararası İslam Tıp Tarihi Kongresi ve Ulusal Tıp Etiği-Hukuku Sempozyumu”nda bir açıklama yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, eski dünyada yer, eski dünyanın önemli şehirlerinden biri olan Van’da böyle bir toplantının yapılmış olmasının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini belirtti.

 

Vali Doğan, “2011 yılında büyük bir deprem gören Van, bugün kendini tekrardan inşa etmenin hemen başındadır. Van Valiliği olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi olan iletişimimiz ve YYÜ’nün Van ile olan ilişkisi her geçen gün artıyor. Uluslararası İslam Tıp Tarihi Kongresi ve Ulusal Tıp Etiği-Hukuku Sempozyumu’nun ilimizde yapılması gerçekten çok sevindiricidir.” dedi.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bilimin paylaştıkça büyüdüğünü belirterek, “Bilim her çağda ortaya koymuş olduğu gelişmeyi bir sonraki çağdaki gelişmelere bir basamak yapıyor. Dolayısıyla bilime her toplumun kendi ölçüsü içerisinde katkıları oluyor. İslam toplumlarının da dünya tarihi boyunca çok önemli katkılarının olduğunu da biliyoruz. Bu kongre ile birlikte İslam toplumlarının yapmış olduğu katkıları burada paylaşılacak.” ifadelerini kullandı.

 

Tıp Eğitim ve Tıp Hukuku Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir ise “Uluslararası İslam Tıp Tarihi Kongresi ve Ulusal Tıp Etiği-Hukuku Sempozyumu”nun daha önce Türkiye’de ilk kez İstanbul’da yapıldığını belirterek, “Şimdi Van’da YYÜ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ile birlikte bu sempozyumu Van’da yapıyoruz. Bu sempozyumun gayesi orta çağ İslam dünyası gelişmelerini ele almak, batı ile doğu arasındaki ilişkileri belirlemek, eserleri incelemek ve bir takım sonuçlar ortaya çıkarmaktır. İslam alanında tıp gelişmelerini gözler önüne sermektir.” şeklinde konuştu.

 

Sempozyumda söz alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükran Sevimli ve Ishım Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Asdul Nasser Kaadan da selamla konuşması yaptı.

 

15 değişik ülkeden katılımın sağlandığı sempozyumda İslam tıbbının tarihi gelişimi ve dünya tıbbına katkısı; İslam Tıbbı ile Batı Tıbbının etkileşimi, İslam toplumlarında tıp eğitiminin, sağlık kurumlarının ve tıp cemiyetlerinin gelişimi, İslam Tıbbında hastalıkların tanımlanması ve tedavi şekilleri; İslam Tıp Etiği; İslam ülkelerinde sağlık alanında hizmet ve eser veren tarihi şahsiyetlerin tanınması ve tanıtılması; Türk Dünyasının İslam Tıbbındaki yeri; İslam Tıp Tarihiyle ilgili el yazması ve matbu nadir eserlerin ve arşiv belgelerinin araştırılarak sunulması; dünya kütüphanelerindeki el yazması ve eski baskı tıp kitaplarının toplu kataloğunun hazırlanması için çalışılması ve tıp tarihi ile ilgili tarihi yapıların korunması gibi konularda bilgi ve fikir alış verişinde bulunulacağı belirtildi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.