"TMO alım fiyatlarını erken açıklamalı"

"TMO alım fiyatlarını erken açıklamalı"

​Bu yıl arpa ve buğday hasadının erken yapılacağını söyleyen Batmanlı çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisinden alım fiyatlarını erken açıklamalarını ve iyi bir fiyat biçilmesini talep ettiler.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday alım fiyatını geç açıkladığını ve bu yüzden mağdur olduklarını belirten Batmanlı çiftçiler, yetkililere çağrıda bulundu.

Her sene fiyatın geç açıklamasının yanı sıra TMO'nun, hububat ürünlerini geç alması nedeniyle mağdur olduklarını ifade eden çiftçiler, bu konuda yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için şimdiden adım atılması gerektiğini kaydettiler.

TMO'nun buğday alım fiyatını geç açıklamasından dolayı tüccarların eline düştüklerini dile getiren çiftçiler, tek temennilerinin fiyatların erken açıklanması olduğunu ifade ettiler.

"Buğday ve arpa hasadımızı 15-20 gün önce yapacağız"

Hububat için verilen desteklerin düşürüldüğünü, bunun kendilerini mağdur ettiğini söyleyen çiftçilerden Mehmet Emin Şengül, "Bundan birkaç ay önce yağmur yoktu ve kuraklığı düşünüyorduk. Ama Allah’a şükürler olsun ki yağmur yağdı. Ekinlerimiz çok güzeldir. Artık kuraklık endişemiz kalmadı. Bu sene ekinlerimizin verimi inşallah daha iyi olacaktır. Bu yüzden bu sene buğday ve arpa hasadımızı 15-20 gün önce yapacağız. Hububat için bize verilen desteğin düşürülmesini istemiyoruz." dedi.

TMO'nun erken fiyat açıklamaması sebebiyle mağdur olduklarını belirten Şengül, "Hububatımızı OFİS’e verdiğimiz zaman bize geç para veriyor, onun için oraya veremiyoruz. Hububatımızı başka fabrikalara veriyoruz, oradan peşin alıyoruz. OFİS geç ödeme yapıyor, bizler erken ödeme yapmasını istiyoruz." diye belirtti.

"Endişe duyuyoruz"

Yağışlar sayesinde ekinlerin iyi yeşerdiğini aktaran çiftçilerden Mehmet Atalay ize şunları söyledi:

"Ofis fiyat açıklamasını geç yapıyor. Bundan dolayı çok endişe duyuyoruz. Bizleri daha fazla endişeye düşürmesinler istiyoruz. Destekler de geç yatırılıyor. Çiftçi hep boşa çalışıyor. Yetkililerden bizlere daha fazla destek vermesini istiyoruz. Çiftçi zor durumdadır, bizleri zor duruma düşürmesinler. Bize sahip çıksınlar. İnşallah bu sene 15-20 gün önce buğday, arpa hasadını yapmayı düşünüyoruz. Bu da şimdiden bizi sevindiriyor." diye konuştu.

"Ricamız çiftçilere sahip çıkılmasıdır"

Çiftçilere sahip çıkılmasını isteyen çiftçilerden Alaattin Söylemez ise tek isteklerinin TMO'nun buğday alım fiyatını erken açıklayıp, iyi bir fiyat vermesi olduğunu vurguladı.

Söylemez, "Bu sene ekinler iyidir. Allah’a çok şükür yağmur yağdı. Geçen sene 6’ncı ayın 20’sinde biçerlerimiz geldi. Allah’ın izniyle bu sene 15-20 gün evvel biçerler gelecek. Devletten biraz daha çiftçilere dikkatli olmasını istiyoruz. Çiftçiler günahtır. Hep masraf ediyorlar ama doğru dürüst para ellerine gelmiyor. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi bizleri tüccarların eline düşmemize mecbur bırakıyor. Ürünlerimizi devlet alsaydı belki yüksek fiyat bizlere verirdi. Destekleme konusunda da devlet bize yardımcı olsun. TMO'nun buğday fiyatını erken açıklamasını ve iyi bir fiyat vermesini istiyoruz. Ricamız çiftçilere sahip çıkılmasıdır." ifadelerini kullandı.

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler