Tohum ihracatı ve üretiminde artış

Tohum ihracatı ve üretiminde artış

TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye'nin tohum ihracatında rekor artış yaşandığını, sertifikalı tohum üretiminin de 957 bin tona çıktığını belirtti.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye'nin tohum ihracatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

2002 yılında 145 bin ton olan "x sertifikalı" tohum üretiminin 2015'te 896 bin tona ulaştığını dile getiren Yılmaz, geçen yıl ise 957 bin 925 tona çıkarak, rekora imza attığını belirtti.

Tohum ihracatının geçen yıl 2015 yılına göre miktarda yüzde 118 artışla 58 bin 226 tona, değerde yüzde 49,4 artışla 153 milyon 463 bin dolara çıktığını söyleyen Yılmaz, süs bitkileri ve fidan ihracatının da eklenmesiyle 2016'da toplam ihracatın 262 milyon dolara çıktığı bilgisini verdi.

Yılmaz, "Türkiye bugün tohum ithalatından vazgeçse bile gerekli arzı rahatlıkla sağlayacak konumda. Türkiye Tohumcular Birliği olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte ortak bir amacımız, ithalat rakamlarını en aza indirmektir. Zaten miktar olarak ihracatımız ithalatımızdan fazladır. Türkiye 70 ülkeye tohum ihraç etmektedir. Tohumculukta ithalat diğer tüm sektörde olduğu gibi uluslararası ticaret kurallarına göre yapılmaktadır. Tohum ithalatımız miktarda 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 düşmüş. Değerde ise 202 milyon dolarla aynı kalmıştır. Kısacası ithalat düşüyor, ihracat artıyor." dedi.

Hedeflerinin, kısa vadede 1,5 milyon ton sertifikalı tohumu çiftçilerle buluşturmak olduğunu dile getiren Yılmaz, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen üretim ve kullanım destekleri, sektör birlikteliği, özel sektör yatırımları, sektörün rekabet gücünün artması umduğumuzdan daha hızlı sonuçlar verdi. Hedefimize çabuk ulaştık. Milli Tarım Projesi'nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte şimdi hedefimizi güncellemek zorundayız. Yeni hedefimiz kısa vadede 1,5 milyon ton sertifikalı tohumu çiftçilerimizle, toprakla buluşturmak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler