TOKİ evleri teslim etmezse kışın büyük mağduriyetler yaşanır

TOKİ evleri teslim etmezse kışın büyük mağduriyetler yaşanır

Nuh Eğitim Der Başkanı Nureddin Tatar, TOKİ tarafından yapılan konutların kışın teslim edilmemesi durumunda büyük mağduriyetlerin yaşanacağını belirtti.

Şırnak'ta faaliyet gösteren Nuh Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği (Nuh Eğitim Der) Başkanı Nureddin Tatar, TOKİ tarafından yapılan konutların kış mevsiminin başlamadan teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.

PKK'nin çukur siyaseti ve sokağa çıkma yasağının ardından çıkan çatışmalar ve patlayan bombalar nedeniyle yıkılan ve kullanılamaz hale gelen evler, TOKİ tarafından yıkılarak yeni binalar yapılıyor.  TOKİ tarafından yapılan konutlar, bir türlü bitirilemedi. 2 yıl önce yapımına başlanılan TOKİ konutlarının yapımı halen devam ederken hak sahibi vatandaşlar mağdur olduklarını söylüyorlar.

Evleri yıkılan mağdur ailelerin kimisi batı illerine kimisi de çevre ilçe ve illere taşınmak zorunda kalırken, vatandaşlar kış gelmeden önce evlerin teslim edilmesini bekliyorlar.

Kentte faaliyet yürüten Nuh Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği (Nuh Eğitim Der) Başkanı Nureddin Tatar, İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunarak, yaşanan sorunların giderilmesini istedi.  

Vatandaşların büyük badireler atlattığını belirten Tatar, yeniden inşa sürecinde yapılan çalışmalarda Şırnak’ın aile yapısı, örf ve adetlerinin dikkat alınmadığını ifade etti. DBP’li belediye ile Şırnak’ın bir türlü hizmet göremediğini vurgulayan Tatar, kayyumların azda olsa hizmet yaptıklarını söyledi.

"Konutların teslimatının sürekli ertelenmesi ciddi mağduriyetlere yol açıyor"

Binaların çok yüksek olması ve dar yapılmasının geniş aile yapısı için uygun olmadığını belirten Tatar, "Şırnak büyük badirelerden ve çok sıkıntılı dönenmelerden geçti, çukur ve barikat sürecini atlattı. Bu süreçte Şırnak’ın geneli tamamen yıkıldı. Çarşısıyla, evleriyle, tarihi yerleriyle beraber Şırnak tarihe karıştı. Eski Şırnak diye bir şey kalmadı. Onun yerine TOKİ’ler, yeni binalar yapıldı. Tabi her yerin kendine göre örf, adetleri gelenek görenekleri, aile yapısı, sosyal bir dokusu var. Maalesef TOKİ’ler yapılırken bu sosyal doku dikkate alınmadı, hala da alınmıyor. Şırnak’ın aile yapısı, örf adetleri, gelenek ve görenekleri dikkate alınmıyor. Bu halk için büyük sıkıntıdır. Çünkü Şırnak’ta geniş aile yaşamı var, aileler çok kalabalık ama yapılan TOKİ’ler daha çok çekirdek aileler için yapılmış ve daha çok az nüfuslu aileler için yapılmış. Bu da ilerde büyük bir sıkıntı. TOKİ’de kalan vatandaşlar için ayrıca kalabalık nüfus olduğu için binalar çok yüksek ve binalarda çok daireler var. Bu da büyük bir sıkıntıdır. Yani bu binaların kullanımından kaynaklı sıkıntılar olacağı ve binalar geç yapılıyor. Halk 2016’dan beri dışardalar 2016’dan beri evsiz, işsiz, kalmış durumda. Sürekli teslim etme tarihi erteleniyor, bu da ciddi bir mağduriyete sebep oluyor." dedi

"Memurların kiralık ev bulamaması büyük bir sıkıntıdır"

Şırnak’a atanan memurların kiralık ev bulamadığı için büyük sıkıntıların yaşandığını ifade eden Tatar, "Şırnak’a atanan memurlar, kamu görevlileri, öğretmen ve yeni evlenen aileler evi olmadığı için TOKİ’lerin bitimini bekliyor. Binlerce Şırnaklı şu an yakın köy ilçe ve diğer şehirlerde yaşıyorlar. Dolayısıyla sıkıntı büyük. Kamu yöneticilerinin biran önce bu işi hızlandırıp, özelikle kış başlamadan önce halkın az da olsa bir kısmının evlerine girmelerini sağlamalıdırlar. Aksi takdirde, bu kış geçerse çalışmalar yine durur. Şırnak’ın kışı biraz uzun sürüyor, çetin geçiyor. Dolaysıyla evler teslim edilmezse bu kış daha büyük bir sıkıntı, büyük bir mağduriyetle devam eder. Özelikle de memurlar açısından büyük bir sıkıntı var. Yüzlerce memur ailelerini getiremiyor, ev bulamıyorlar bu büyük bir sıkıntıdır. Bu sıkıntıların bir an önce giderilmesi gerekiyor. Aksi takdirde mağduriyetler devam eder." şeklinde konuştu

"Şırnak’ta 20’lik diş için başka bir şehre sevk yapılıyorsa sıkıntı vardır"

En basit diş tedavisi için vatandaşların başka şehirlere sevk edilmesinin de bir sıkıntı olduğunu sözlerine ekleyen Tatar, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Sağlık açısından halen eksiklikler var. Eskiye nazaran çok ciddi bir iyileşme var. Fakat özellikle Şırnak’a atanan kamu görevlilerinin, doktorların, sağlıkçıların burada yeterince güzel bir ortam bulamadıklarından, gerek ikamet açısından gerekse sosyal yaşam açısından cazip olmadığı için hemen işlerini bitirir bitirmez gidebildikleri en kısa sürede gidiyorlar. Bu da sağlıkta da diğer kamu hizmetlerinde ciddi aksamalara ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Şırnak’ta bir 20'lik diş için başka şehirlere sevkinin yapılması bir sıkıntıdır. Bir an önce bu sıkıntıların giderilmesini temenni ediyoruz. Özellikle doktorlar gidince bazı bölümler boş kalıyor. Bu da bir mağduriyet oluşturuyor. İnşallah Şırnak yeniden bir inşa sürecinde güzel bir görünüme kavuşturulursa sosyal yaşam açısından biraz cazip hale getirilirse, güvenlik açısında sıkıntılar giderilirse, buraya gelen kamu görevlileri ve sağlıkçılarda burada daha uzun süreli kalırlar."

 "Şırnak’ta büyük bir maneviyat sıkıntısı var"

Şırnak’ta büyük bir maneviyat boşluğunun olduğunu anlatan Tatar, devlet erkânı ve yöneticilerin gençleri maneviyatsızlıktan kurtaracak projelerin hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Şırnak, Şehri-Nuh diğer adıyla Hazreti Nuh aleyhisselamın memleketi, Hazreti Nuh’un inananlarla beraber ilk indiği yerdir. Şırnak tabi o da yine son zamanlarda maneviyasızlıktan, seküler dünya düzeninden dolayı ciddi anlamda etkilenmiş durumda. Şu an Şırnak’ta büyük bir maneviyat sıkıntısı var. Gençlerimiz uyuşturucu belasıyla müptela olmuşlar. Açık, saçıklık ve İslam’a uygun olmayan bir yaşam maalesef öne çıkmış durumda. Bir maneviyatsızlık mevcuttur. Her ne kadar, ‘dindar gençlik, dindar nesil’ yetiştirme projeleri hayata geçiriliyorsa da maalesef yeterli olmuyor. Daha fazla bir çalışma yapılması gerekiyor, daha fazla bir çaba gösterilmesi gerekiyor. Aksi takdirde gidişat hiçte iyi değil. Halk olarak, yöneticiler ve STK’lar olarak da kimin payına ne düşüyorsa elini taşın altına koymalıdır. Gençliğimizin bu maneviyatsızlık girdabında daha fazla yol almasının önüne geçilmelidir. Özellikle devlet erkanı ve yöneticiler bu konuda daha fazla inisiyatif almalıdır. Gençliği bu maneviyatsızlıktan kurtaracak projeler bir an önce hayata geçirilmelidir."

"Kayyum güzel çalışmalar yapılıyor fakat denetlenmediği için sıkıntılar oluşuyor"

"Şırnak belediyecilik bakımından pek bir hizmet göremedi, kayyum atanana kadar. Diğer Belediye dönemlerinde gerek ideoloji belediyecilik anlayışı vardı. Gerekse de şahsi çıkar anlayışı vardı. Dolayısıyla bugüne kadar halk olarak hizmet görmedik." diyen Tatar, "Kayyum geldiğinden beri güzel çalışmalar yapılıyor. Fakat yapılan hizmetler yeterince denetlenmediği için kontrol edilmediği için uzun vadeli olmuyor. Dolayısıyla bu da bir sıkıntıdır. Çalışmaların kalıcı hale gelmesi, daha uzun vadeli bir yatırım hale dönüşmesi için daha denetlenebilir çalışmanın içine girilmelidir. Yani yapılan çalışmalar kontrol edilirse Şırnak için daha iyi olur. Kayyumla az dahi olsa hizmeti gördük. Şu an hem kayyum hem yeni valimiz Şırnak’ın kalkınması ve hizmet görmesi için, Şırnaklıların huzurlu ve rahat bir hayat sürmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz şu an öyle görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Eğitim noktasında ciddi sıkıntılar var"

Şırnak’ta eğitim noktasında ciddi bir sıkıntının olduğunu söyleyen Tatar, son olarak şöyle konuştu;

"Maalesef Şırnak, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olmasına rağmen üniversitelere yerleştirme sınavında en son olan illerinden birisidir. Bu bir gerçekliktir, bundan kaçamayız. Eğitim noktasında ciddi bir sıkıntı var. Özellikle şimdiye kadar ki süreçte bölgenin terör örgütünün etkisinde olması hasebiyle gerek öğretmenler, gerek eğitim ortamından dolayı sıkıntılar vardı. Çünkü eğitim sürekli boykot ediliyordu, engelleniyordu. Öğretmenler fırsat bulduğu zaman burayı bırakıp gidiyorlardı. Çünkü büyük bir güvenlik zafiyeti vardı. Bir huzur ortamı yoktu. Dolayısıyla bu da yeni nesil üzerinde ciddi bir tahribat oluştu. Şu an yavaş-yavaş toparlanmaya çalışılıyor. İnşallah ileriki günlerde daha iyi bir eğitim seviye ve kalitesi yakalamış oluruz. Öyle temenni ediyoruz. Daha iyi bir eğitim ve gelecek için özellikle idarecilerinde sorumluluğu fazladır. Burada Milli Eğitim Müdürlüğünün üzerine düşen görev ve sorumluluklar vardır. Layıkıyla yerine getirirlerse devlet de buraya gönderdikleri öğretmenlerin daha kalıcı hale gelmesi için teşvik noktasında mı olur, kanuni düzenlemelerle olur artık hangi düzenlemelerle yapılırsa devlet bunu sağlarsa daha iyi bir eğitim, daha kaliteli bir eğitim ve daha iyi bir gelecek Şırnak’ı bekliyor olacak."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.